Amenajarea gradinii

#pitici #amenajarea gradinii #pitici de gradina #decoratiuni gradina

Tot ce trebuie sa stii despre piticii de gradina

Piticii de gradina reprezinta una dintre cele mai la indemana modalitati de a-ti face mai frumoasa gradina, atat pe timp de vara, cat si in sezonul rece. Rolul lor este de a insuflet6i florile, peluza si gardul viu.

Aceste creaturi simpatice au inceput sa fie utilizate in amenajarea gradinii inca de la jumatatea secolului al XIX-lea. Initial, materialul folosit la confectionarea lor era ceramica. Intrucat acest material este destul de scump, producatorii s-au reorientat catre varianta mult mai accesibila, plasticul.

In general, preturile piticilor de gradina variaza in functie de dimensiune si model. Cel mai ieftin model de pitic de gradina costa in jur de 35 de lei. Exista insa cazuri in care preturile ajung si la 100 de lei, in functie de calitatea materialului, notorietatea producatorului sau de designul acestora.


Reguli de amenajare in gradina

Dupa ce ai achizitionat piticii pe care ii consideri potriviti gradinii tale, urmatorul pas este amplasarea lor. Acest lucru este esential, deoarece o pozitionare mai putin inspirata poate stirbi din vizibilitatea acestor accesorii inedite, dar si din efectul estetic urmarit initial.

Ideal este sa cauti un spatiu deschis pentru plasarea micilor creaturi ornamentale, in special in locurile unde nu exista foarte multe plante. In acest fel, te vei asigura ca piticii de gradina vor completa peisajul, fara sa stirbeasca din frumusetea plantelor.

De asemenea, poti pune piticii in zonele in care plantele nu sunt foarte inalte. In acest fel, ei nu vor fi 'eclipsati' de acestea.

Trebuie sa ai in vedere ca piticul de gradina nu trebuie amplasat foarte aproape de plante si din pricina faptului ca ar putea afecta negativ procesul lor de crestere: acestea pot fi private de lumina sau, mai rau, raman fara spatiu suficient de dezvoltare.

In amenajarea gradinii cu pitici, poti tine cont si de alte elemente primordiale, in afara de plante si pomi. Daca in gradina exista o piatra mare, o poti folosi ca suport pentru pitici. In acest fel, atat piatra, cat si piticii vor avea un plus de vizibilitate, conferind gradinii tale un aspect deosebit.

Piticul de gradina poate fi amplasat si la intrare. In acest caz, rolul sau va fi acela de a-i arata vizitatorului de unde incepe spatiul dedicat plantelor si copacilor. Pentru a castiga un plus la capitolul vizibilitate si a da gradinii tale un look impunator, iti recomndam ca piticul de la intrare sa fie mult mai inalt decat ceilalti.

Ai grija, totodata, ca suprafata pe care amplasezi piticii sa fie dreapta, astfel incat sa nu existe pericolul ca ornamentul sa striveasca plantele din jur sau sa se sparga (daca este confectionat din ceramica), prin "aterizari" accidentale.


Alte locuri in care poti amplasa piticii de gradina

Desi denumirea sa indica clar locul in care trebuie amplasat, piticul de gradina poate utilizat si in alte zone. De exemplu, sunt cazuri in care piticii de gradina sunt pusi chiar pe aleea care duce la intrarea in locuinta.

Ei pot fi un excelent element de decor daca ii amplasezi langa micile tufisuri din fata casei. De asemenea, exista proprietari care isi pozitioneaza piticii de gradina chiar in imediata vecinatate a cutiei postale.

Sursa foto: anuntul-galben.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului