Amenajarea gradinii

#plante de gradina #liliac #specii liliac

Top 5 cele mai frumoase specii de liliac

Liliacul (Syringa vulgaris) este unul dintre cei mai parfumati arbusti decorativi cu flori. Considerat un simbol al dragostei, liliacul face parte dintr-o familie foarte numeroasa, Oleaceae, si cuprinde zeci de specii, toate deosebit de frumoase. Iubitor de soare si rezistent in fata bolilor si daunatorilor, liliacul poate fi crescut cu usurinta chiar si de un gradinar novice. Te gandesti sa conferi gradinii un aspect romantic cu ajutorul liliecilor? Inseamna ca te intereseaza sa stii care sunt cele mai frumoase specii de liliac.


1. Liliac Congo

Liliacul din specia Congo este unul dintre cei mai raspanditi la nivel mondial. Inflorescentele liliacului emana un parfum puternic in aer, care invaluie spatiul si te duc cu gandul la cele mai frumoase vacante de primavara pe care le petreceai la bunici, la tara. Florile liliacului se remarca printr-o nuanta mov intensa care iti fura privirea.



Sursa foto: flickr.com


2. Liliac Primrose

Liliacul Primrose este singurul din familia lui care face flori in nuanta untului si tocmai din acest motiv este considerat unul dintre cei mai frumosi lilieci din lume. In primul an de viata, liliacul Primrose face flori aproape albe, insa pe masura ce imbatraneste, florile capata o nuanta din ce in ce mai inchisa de galben. Parfumul acestui liliac este subtil si dulceag la exterior, insa daca tai cateva crengute si le pui intr-o vaza, in casa, parfumul va fi mai puternic.



Sursa foto: marysplantfarm.com


3. Liliac Tinkerbelle

Liliacul Tinkerbelle este o specie pitica, ideala pentru incadrarea aleilor din gradina sau pentru crearea unui gard natural intre doua zone pe care vrei sa le separi. Acest liliac se remarca prin florile de dimensiuni mult mai mici decat ale celorlalte specii. Inainte sa infloreasca, "bobocii" de liliac au o nuanta de roz inchis, insa dupa inflorire capata o nuanta de roz deschis. Parfumul acestui liliac se simte doar daca te apropii de flori.



Sursa foto: marysplantfarm.com


4. Liliac Sensation

Liliacul Sensation este considerat a fi o specie deosebit de frumoasa, gratie florilor "pictate" in doua culori. Fiecare petala este alba pe margini si mov in centru. De la departare, acest joc al nuantelor face ca liliacul sa para ca are flori roz. Abia cand te apropii de el iti poti da seama de frumusetea acestor inflorescente primavaratice. Daca iti doresti sa ai Liliac Sensation in gradina, este bine sa stii ca aceasta specie nu emana un parfum atat de puternic. De fapt, trebuie sa ai nasul foarte bine antrenat pentru a putea simti parfumul subtil chiar si de aproape.



Sursa foto: wikimedia.org


5. Liliac President Lincoln

Liliacul President Lincoln intregeste lista celor mai frumoase specii de liliac. Acest arbust se remarca prin nuanta florilor, indigo deschis, nemaintalnita la alte specii de liliac. Iti place Liliacul President Lincoln? Daca vrei sa-l ai in gradina, este bine sa mai stii despre el si faptul ca ciorchinii de flori se pot ascunde cu usurinta in spatele frunzelor mari, ceea ce inseamna ca in arbust vei vedea mai mult verde inchis decat indigo deschis.

Aceasta specie de liliac are un parfum intens in perioada de maxima inflorire.



Sursa foto: prescottwatersmart.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului