Amenajarea gradinii

# plantare copaci toamna #plantare copaci #toamna

Toamna, sezonul perfect pentru a planta copaci in gradina

Exista perceptia falsa in lumea gradinaritului conform careia toamna este sfarsitul sezonului de crestere. De fapt, lucrurile stau exact invers, toamna fiind anotimpul ideal pentru plantarea copacilor, a arbustilor si a altor plante asortate. Cheia este incurajarea cresterii sanatoase a radacinilor. Astfel, plantarea copacilor si a arbustilor toamna permite sistemelor radiculare sa creasca inainte de venirea verii.

Plantarea copacilor si a arbustilor

Momentul ideal pentru a planta copaci si arbusti este cu 6 saptamani inainte de primul inghet puternic. Septembrie - noiembrie este perioada ideala pentru plantarea copacilor, deoarece copacii vor avea timp sa isi dezvolte radacina si sa se fixeze in pamant inainte ca acesta sa inceapa sa inghete. Totusi, nu se recomanda sa plantati copaci prea tarziu in toamna, deoarece acest lucru poate avea un impact negativ asupra sanatatii lor.

Beneficiile plantarii toamna a copacilor

  • Vremea mai rece si mai umede este perfecta pentru plantarea copacilor si, odata cu cresterea precipitatiilor si scaderea temperaturii, va fi nevoie si de mai putina udare.
  • Pe masura ce arborii cresc, ei necesita tot mai putina apa, deoarece zilele devin tot mai reci si mai scurte si rata de fotosinteza se reduce.
  • Temperaturile stabile ale aerului contribuie la dezvoltarea rapida a radacinilor.
  • Toamna solul ramane cald chiar daca temperatura a scazut, ceea ce ajuta, din nou, la dezvoltarea redacinilor copacilor.
  • Pana sa dea inghetul, copacii au crescut suficient pentru a fi pregatiti sa faca fata anotimpului cald si sa inceapa cresterea coroanei.
  • Copacii plantati toamna sunt mai bine echipati pentru a face facta caldurii si secetei in sezonul urmator.

Ce copaci se recomanda sa plantam toamna

Un alt motiv excelent pentru a planta copacii sau arbustii toamna este pentru culoarea pe care o aduc. Evitati sa plantati toamna copacii cu frunze verzi cum ar fi rododendronii sau azaleele. Totusi, daca ii plantati, protejati-i de vanturile de iarna.

Toamna se recomanda plantarea copacilor ca artarul, castanul, arinul, paducelul, frasinul, molidul, pinul, teiul sau ulmul.

Analiza solului inainte de plantarea copacilor

Copacii trebuie alesi cu atentie pentru a prospera in locul unde au fost asezati. Unii prefera sa stea la umbra unui altui copac mai mare, in timp ce altora le place sa stea pe malul raurilor. Unii au nevoie de sol acid, in timp ce altii pot rezista in conditii dure (chiar si intr-o parcare pavata). Pentru a afla ce copac puteti planta in solul pe care il aveti, se recomanda testarea acestuia pentru a stii pH-ul, caracteristicile minerale, daca este un sol argilos, nisipos sau moale, etc. Apoi marcati locurile insorite si locurile umbroase, zonele umede si zonele mai secetoase si unde ati dori sa plantati copacii. Abia acum puteti alege speciile care vor creste bine in acele conditii.

Intretinerea pe termen lung a copacilor

Pentru a prospera, arborii nou plantati necesita un pic de ingrijire la inceput. Iata cateva sfaturi in acest sens:

  • Udarea este esentiala in primele zile - udarea in profunzime va incuraja dezvoltarea si cresterea radacinilor;
  • Mulcirea in jurul copacilor - ajuta la pastrarea umiditatii si a caldurii;
  • Utilizarea protectiei in jurul copacilor tineri - pentru a-i ajuta sa creasca drepti si inalti;
  • Tunderea copacilor la sfarsitul toamnei - reduce impactul asupra copacului care va arata mai frumos primavara.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului