Amenajarea gradinii

#gazon #ingrasamant gazon #masina scarificat #lucrari gazon #seminte gazin

Toamna, sezonul optim pentru infrumusetarea gazonului

Cand nu e nici prea cald si nici prea frig si cand ploile sunt relativ constante, acela este momentul optim pentru a reimprospata gazonul. Asadar, rasfata-ti gazonul toamna, ca sa ai parte de un covor minunat primavara.
 
 

Indeparteaza frunzele

Chiar daca la prima impresie, frunzele uscate i-ar putea face bine, din contra, ele il vor priva de lumina si vor inlesni aparitia unor pete maronii inestetice. De aceea, este recomandat sa indepartezi constant frunzele cazute din copacii de pe margine sau aduse de vant. Daca lasi solul sa respire, in acest fel descurajezi si cresterea muschiului.

Un motiv in plus sa indepartezi frunzele uscate si crengile este ca acest strat va impiedica patrunderea apei in sol sau nu va permite evaporarera apei deja existente in sol, motiv pentru care pot aparea diverse boli, iar radacinile firelor de iarba vor putrezi.

Tunde iarba

Daca a venit toamna nu inseamna ca trebuie sa neglijezi gazonul, ci din contra. Tunde-l pentru ultima data pe la inceputul lunii noiembrie. Ai grija totusi ca iarba sa nu fie taiata sub 5 centimetri, pentru a nu fi distrusa de ger, dar nici prea inalta, pentru a nu fi culcata la pamant sub greutatea zapezii.

Fertilizeaza terenul

Este momentul ideal pentru fertilizare. Daca gazonul are cel putin un an, foloseste o masina speciala de scarificat pentru a afana solul si pentru a curata terenul. La sfarsitul toamnei, gazonul trebuie hranit cu un ingrasamant special pentru iarna, bazat pe potasiu si fosfor. Acesta ii va intari radacinile si ii va creste rezistenta la inghet. De acum incolo, gazonul nu isi va mai lua substante nutritive din sol, ci va intra intr-un repaus pana la primavara.

Insamanteaza un gazon nou

Daca ai observat faptul ca iarba este serios deteriorata, iar gazonul este infestat de buruieni, cel mai probabil ar trebui sa schimbi stratul de iarba.

Mai intai de toate trebuie sa inlaturi iarba uscata. Dupa ce a-i curatat bine terenul, sapa-l la o adancime de 25-30 de centimetri. E de preferat sa faci toate acestea chiar acum, in prima parte a lunii septembrie.

Inainte sa insamantezi un nou strat de iarba, continua sa uzi pret de cateva zile terenul. Dupa insamantare, in fiecare dimineata se uda pamantul, timp de doua saptamani. Iar peste 10-14 zile, primele fire de iarba ar trebui deja sa apara.

Sursa foto: getintogardening.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului