Amenajarea gradinii

#activitati gradinarit # gradina de toamna #gradina #toamna

Toamna in gradina: ce trebuie sa faca gradinarii in aceasta perioada

Toamna este unul dintre cele mai frumoase si mai colorate anotimpuri. Pentru gradinari si gospodine este insa perioada in care au cea mai multa treaba. Fructele si legumele se coc si trebuie culese, se prepara zacusca, dulceturi si compoturi pentru camara de toamna si se culeg strugurii pentru vin. Dar toamna nu e doar momentul culesului, ci si al ingrijirii, curatarii si al pregatirii gradinii pentru anotimpul rece. Iata ce alte activitati de gradinarit sunt specifice acestei perioade.

Viata fructelor incepe toamna

Vremea culesului e in toi, insa dupa ce aceasta se va fi sfarsit, e bine sa incepi sa cureti solul si pomii de fructele cazute si stricate, sa sapi in jurul acestora si sa le administrezi ingrasaminte organice. De asemenea, e momentul potrivit pentru a completa gradina cu noi pomi si arbusti fructiferi.

Cine nu are un nuc sa isi planteze! Simbol al regalitatii, al belsugului si longevitatii, nucul este un pom fructifer care rodeste foarte bogat. Cu rezultate recunoscute pentru productivitatea ridicata, nucul Chandelier care rodeste inca din anul patru de la plantare, asa ca va puteti bucura rapid de miezul care se dezghioaca usor.

Si daca pofta de nuci nu este suficienta si nu ai da nimic pe un compot de prune, e timpul sa mai aduci un membru nou in gradina ta. Prunul Stanley rodeste timpuriu in ciorchini de fructe purpurii-albastrii, sanatoase si aromate, numai bune pentru a fi servite la masa, potrivit specialistilor de la jardina.eu.

Daca plantarile au fost incheiate, e timpul sa ancorati pomii impotriva viscolului, iar spre sfarsitul toamnei, scoarta acestora se trateaza cu ulei mineral pentru a distruge daunatorii. Tot acum se fac taierile rugilor uscati de mur si zmeur, iar in zonele in care temperaturile scad sub 17 grade Celsius in timpul iernii, tufele se protejeaza cu coceni de porumb sau paie. Smochinul trebuie invelit si el cu materiale speciale, iar speciile exotice plantate in ghivece se muta in casa. Nu neglija vita-de-vie! Butucii josi si cei tineri se musuroiesc neaparat pentru a trece bine de inghet.

Infloririle toamnei

Stratul de flori, ca si pomii si arbustii, trebuie reimprospatat in acest anotimp. Acest lucru incepe prin eliminarea plantelor trecute si uscate si replantarea unor flori de sezon precum crizantemele, ochiul boului, tufanelele, panselutele, crinii de toamna sau anemonele, dar si a plantelor bienale: paralute, garoafa turceasca, micsunele sau clopotei. Pentru a da un aspect mai plin gradinii si pentru a imbogati zidurile, puteti opta pentru arbusti si plante cataratoare cum sunt iedera, coniferele pitice, Buxus, Ilex si altele. Nu uita sa aduni semintele plantelor aromatice si ale florilor care au ajuns la maturitate, sa scoti din pamant bulbii de begonii, tuberoze, gladiole si canna si sa ii pui la pastrare intr-un spatiu uscat si intunecat pana primavara, cand ii vei replanta. In schimb, bulbii de primavara ai lalelor, crocusului, zambilelor, anemonelor si narciselor trebuie scosi la lumina, fiind momentul propice pentru a le gasi cel mai potrivit loc in stratul de flori astfel incat primavara sa isi reia inflorirea.

Odata cu anotimpul recoltelor, jardinierele si ghivecele isi muta locul in pivnite, iar pe cele de dimensiuni mari le poti acoperi cu paturi, rogojini, saci din iuta, paie sau cetina de brad. Poti planta inca de la inceputul lui septembrie gazon, iar pana la venirea iernii poti sa ii faci si botezul primei taieri. Pentru gazonul deja existent, toaletarea acestuia cu o grebla va fi suficienta pentru a-l proteja de mucegai peste iarna. Trandafirii urcatori se curata de partile bolnave si uscate si se ancoreaza de pergole si spaliere. Tufele trandafirilor se tund si se musuroiesc, batand bine pamantul si acoperindu-l cu paie. Totusi, pentru ca planta sa respire, se lasa cam 4-5 cm din tulpini libere.

Gradina de legume pregatita pentru a fi din nou roditoare

Nu doar florile si pomii au nevoie de atentia si ingrijirea ta in aceste momente, ci si roditoarea gradina de legume care asteapta sa o culegi, sa o cureti de plantele moarte, sa o sapi, sa o semeni cu usturoi, ceapa sau chiar cu plante cu perioada scurta de vegetare cum sunt salata, loboda, ceapa verde, ridichiile de luna sau chiar morcovii. Acu m e momentul in care terenul trebui sa fie hranit cu ingrasaminte organice: gunoi de grajd putred, mranita sau resturile plantelor, mai ales celor de mazare si fasole. Varza si conopida pot ramane afara, fiind plante rezistente.

Acestea fiind facute, gradina ta va fi pregatita sa se odihneasca, sa acumuleze substrante hranitoare, sa respire si sa fie la adapost de frigul iernii. Un nou ciclu va incepe pentru ea, in anul urmator.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului