Amenajarea gradinii

#turba #sol #pamant #flori #ghiveci #gradina

Tipuri de sol - turba

Turba este de fapt o acumulare de materie organica formata din frunze, iarba, ciuperci sau insecte descompuse.  Turba este acel sol in care vin majoritatea palntelor de ghiveci in supermarketuri, datorita faptului ca acesta este foarte usor la transport, dar si suficient de nutritiv pentru planta, cel putin pana la transplantare .


Turba cantareste foarte putin si are o culoare foarte inchisa, aproape neagra. Specialistii in gradinarit recomanda tuturor iubitorilor de plante sa utilizeze turba doar pe post de parte de amestec, si in niciun caz ca sol simplu pentru o planta. Nu doar ca planta poate fi sufocata, dar turba dezvolta un aspect neplacut in ghiveci dupa o anumita perioada de timp. Mai exact, din cauza faptului ca se descopune foarte usor, el incepe sa se lase si sa se desprinda de pe marginile vasului.


Avantajele folosirii turbei


Turba poate fi amestecata cu pamantul de gradina sau cu un sol nisipos, daca se doreste o drenare foarte buna.  Turba actioneaza si ca un usor  ingrasamant natural , insa nu este suficient de puternic pentru a priva plantele de ferilizator . Plantele isi vor lua din turba doar o mica parte mineralele necesare din frunzele, ciupercile, insectele si rezidurile animale descompuse.  Totusi, avantajul turbei este acela ca absoarbe si retine foarte bine mineralele pe care le primeste din ingrasamant, asa ca radacina  va avea provizii pentru mai mult timp decat daca ar fi plantata intr-un simplu pamant de gradina.


Turba este foarte importanta pentru fermieri si gradinari deoarece o adauga in pamanturile cultivate pentru a le imbunatati structura si pentru a creste aciditatea acolo unde este nevoie. De asemenea, un alt motiv pentru care turba este apreciata, este acela ca datorita faptulul ca are un drenaj bun, pastreaza umiditatea in sol, prevenind totusi excesul de apa si, astfel, putrezirea radacinilor.


In acelasi timp, turba permite aerisirea  radacinilor si dezvoltarea relaxata a acestora. In plus, un pamant obisnuit, amestecat cu o parte turba isi va mentine structura la un nivel optim si nu se va mai intari.


Dezavantaje si pericole ale folosirii turbei


Turba poate contine o planta invadatoare care se poate dezvolta si adapta la orice mediu. Acest lucru se intampla totusi de foarte putine ori, insa sansele, desi mici, exista.


In acelasi timp, materialul organic din care este format turba poate purta anumite ciuperci care se pot dezvolta in ghiveci si care pot dauna puternic florilor tale.


Mai mult decat atat, tot in turba se poate regasi un virus care in contact cu pielea umana poate provoca o ciuperca numita sporotrizoza cutanata. Din acest motiv, este bine sa lucrezi cu manusi atunci cand manevrezi turba si sa iti acoperi bine ranile care pot intra in contact cu solul.


Hans K Stenoen de la Universitatea de Stiinte si Tehnologie din Norvegia sustine ca turba ar contine o treime din rezervele de carbon si metan din lume si ca mentinerea acestui sol la temperaturi calde, poate determina eliberarea acestor substante in mediul inconjurator.


Atentie! Cand cumperi o planta in ghiveci din comert, este bine sa ii schimbi ghiveciul la aproximativ doua saptamani dupa ce o aduci acasa . In aceasta perioada de timp, planta are timp sa se obisnuiasca cu locatia, lumina si temperatura din noua casa, iar socul transplantarii va fi mai mic.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului