Amenajarea gradinii

#mobila #mobilier #lemn #gradina #plastic #metal

Tipuri de materiale pentru mobilierul de gradina

Mobila pentru gradina este o mobila speciala, realizata exclusiv pentru uzul exterior, din materiale rezistente. Cele mai des intalnite materiale folosite pentru mobila de gradina sunt lemnul, plasticul si metalul. Insa, in functie de design si marca, anumite piese de mobilier, din materiale ieftine, poti fi mai scumpe decat cele din materiale valoroase.

Inainte de a te decide asupra materialului mobilei tale de gradina, trebuie sa te gandesti si la bugetul de care dispui. Cchiar daca ne dorim piese de mobilier frumoase si elegante, costul este un factor care ne face sa analizam mai bine oferta. Pentru cei cu un buget redus , mobila din plastic este o solutie profitabila. De cele mai multe ori, vei gasi un set complet, cu masa si scaune, la pretul unui scaun din lemn.

 

Mobila din metal pentru gradina

 

Mobila din fier

 

Fierul este unul dintre cele mai intalnite materiale folosite pentru realizarea mobilierului de gradina. Acest material este folosit cu succes de sute de ani. Datorita rezistentei sale, fierul este ideal pentru realizarea de mobila, bare metalice si obiecte de ornament . Daca iti doresti ca gradina ta sa aiba un aspect clasic, fierul este alegerea potrivita. Fierul are insa si cateva dezavantaje. Unul dintre ele este greutatea.

Fierul este un material foarte greu si iti va fi dificil sa muti mobila asa cum iti doresti. Pentru persoanele mai in varsta sau cele mai firave, acest lucru poate fi un impediment major. Duritatea si predispozitia la rugina sunt alte dezavantaje ale fierului.

De asemenea, daca fierul nu este tratat si ingrijit corespunzator, poate rugini. Pentru a preveni insa rugina , este indicat sa muti mobila intr-un spatiu acoperit in perioadele friguroase ale anului. Fierul este si un material incorfortabil si rece. Este important ca atunci cand achizitionezi scaune sau fotolii din lemn sa le acoperi cu perne pufoase si confortabile.

 

Mobila din aluminiu

 

Aluminiul este o alternativa mult mai confortabila pentru mobila din fier. Acest material este rezistent la coroziune si este si mult mai usor decat fierul. De altfel, aluminiul este cel mai folosit metal din lumea intreaga, tocmai pentru flexibilitatea sa. La un moment dat in istorie, aluminiul era considerat mult mai pretios decat aurul, iar Napoleon isi intampina oaspetii importanti cu seturi pentru masa realizate din aluminiu. Rezistenta la rugina si flexibilitatea aluminiului sunt insa proprietati care se vor simti la buget. Mobila de gradina realizat din aluminiu este mai scumpa decat cea din fier, insa vei vedea ca aceste costuri se estompeaza in timp. De asemenea, mobilierul din aluminiu este usor de manevrat.

 

Mobila din lemn pentru gradina

 

Mobila din pin

 

Pinul este cel mai popular si ieftin lemn folosit pentru realizarea de mobila pentru gradina. Acest lemn este si cel mai folosit in constructii. Daca este ingrijit, mobilierul din pin poate rezista foarte multi ani. Daca iti doresti pentru gradina ta o mobila clasica si usor de intretinutr, pinul este alegerea ideala. Trebuie sa ai insa grija la umeazeala, pentru ca pinul este un lemn foarte vulnerabil la apa si poate putrezi. Daca insa il protejezi cu o folie de protectie rezistenta la apa, aceasta problema a pinului va disparea si te vei bucura de mobilierul tau cat mai mult timp.

 

Mobila din cedru

 

Cedrul este un lemn special, cu o aroma inconfundabila. Acest lemn este preferat atat pentru proprietatile sale estetice, pentru culoarea sa rosiatica, cat si pentru rezistenta la umezeala si insecte, ceea ce il face potrivit pentru mobilierul de gradina. Cedrul este folosit si pentru realizarea de sifoniere si dulapuri, pentru ca tine insectele la distanta. Spre deosebire de pin, cedrul nu trebuie tratat chimic pentru a rezista la umezeala, datorita uleiului pe care il produce, care izoleaza suprafata de lemn. Un inconvenient al acestui lemn este faptul ca in timp culoarea se estompeaza, ajungand sa aiba o tenta gri.

 

Mobila din teak

 

Teakul este cel mai folosit lemn pentru mobila pentru gradina, preferat de-a lungul timpului atat de cei instariti, cat si de cei cu resurse financiare mai reduse. Lemnul de teak este rezistent, are o aroma exotica si previne rugina si coroziunea atunci cand este folosit alaturi de metale. Aceste caracteristici l-au plast pe locul intai in randul constructorilor de ambarcatiuni . In zilele noastre, lemnul de teak este un produs de lux si este si cel mai scump dintre toate tipurile de lemn folosite pentru mobilierul de gradina. Mobila din teak va rezista insa pentru totdeauna. In Anglia de exemplu, exista banci amplasate in parcuri, care sunt realizate din teak si care dateaza chiar si de 100 de ani.

Lemnul de teak poate folosit si in combinatie cu metale. Multi producatori de mobilier din teak combina acest lemn cu elemente din otel sau aluminiu pentru un plus de eleganta. Din toate tipurile de lemn folosite pentru mobila de gradina, teak-ul este de departe cel mai recomandat.

 

Mobila din plastic pentru gradina

 

Mobila din plastic pentru gradina este cea mai accesibila si recomandabila daca ai un buget mic. Mobilierul din palstic se poate stoca, se gaseste intr-o multitudine de forme si poate oferi gradinii sau terasei tale un aer modern. De asemena, acest tip de mobilier se gaseste in diverse culori, astfel ca il poti asorta la orice si este usor de curatat si intretinut. Exista si un tip mai special de mobilier, realizat din sticle din plastic reciclat.

Mobilierul obtinut astfel este eco, usor de intretinut si durabil. Mobilierul din plastic poate imita cu usurinta stiluri diferite de mobilier din lemn si poate fi reciclat. Din plastic se poate realiza si mobila asemanatoare cu rachita. Acest tip de mobilier este mai rezistent si mult mai usor de intretinut.

 

Mobila din rachita pentru gradina

 

Chiar daca mobila din rachita este folosita in special pentru spatiile inchise, acest tip de lemn poate fi folosit cu succes si in gradina sau pe terasa. Rachita este preferata de cei care doresc o atmosfera confortabila si rustica. Rachita se poate obtine din bambus, ratan sau trestie. Unele tipuri de rachita pot fi mult mai rezistente la caldura, umezeala sau frig. Rachita este disponibila in culori neutre , insa poate fi vopsita asa cum iti doresti. Mobilierul din rachita este usor, rezistent si usor de curatat si intretinut.

Sursa foto : made-in-china.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare