Amenajarea gradinii

#gradina de legume #gradina urbana #gradini urbane

Tipuri de gradini urbane de legume

Faptul ca locuiesti in oras, la bloc, intr-un spatiu restrans, ce nu iti permite sa te desfasori dupa bunul plac, nu inseamna ca nu poti cultiva legume de gradina! Ce-i drept, recolta nu va fi una bogata, dar placerea de a gati cu propriii tai morcovi sau rosiile crescute chiar de tine nu se va compara cu nimic. Iata cateva tipuri de gradini si modalitati prin care iti poti amenaja propria gradina de legume urbana.


Gradina in containere

Cresterea legumelor in containere speciale este una dintre cele mai practice si la indemana metode de gradinarit urban. Poti cultiva o varietate de sortimente, de la rosii si pana la fasole si cartofi, insa trebuie sa respecti cateva reguli de baza: asigurarea unui drenaj corespunzator, sa le feresti sau sa le expui la soare in functie de tipul de planta cultivata si sa te asiguri ca sunt bine ventilate fara sa fie in bataia vantului.


Gradina pe acoperis

O gradina pe acoperisul blocului in care locuiesti este ideala pentru a-ti satisface pasiunea pentru gradinarit. Trebuie sa obtii acceptul asociatiei de proprietari si sa te asiguri ca hidroizolezi foarte bine locul. Aici va fi zona ta de relaxare, de aceea trebuie sa te ingrijesti corespunzator de acest spatiu. Planteaza legume pe care le poti creste usor si ai grija sa schimbi ghivecele intre ele in functie de sezon. Fasolea, ceapa, usturoiul, ardeiul gras, rosiile, mararul, patrunjelul - toate aceste optiuni si multe altele sunt la dispozitia ta!


Gradina verticala

Pentru ca locuiesti intr-un spatiu restrans, gradina ta poate fi dezvoltata pe verticala, astfel incat sa ai avantajul spatiului. Ai nevoie de cateva rafturi pe care sa le amenajezi in balcon, ori de ghivece suspendate sau de jardiniere.

Majoritatea legumelor, cele mici in special (salata, ceapa, usturoiul, busuiocul, mararul, morcovii etc), se adapteaza foarte bine in ghivece pe raft. Trebuie doar sa le oferi cantitatea de lumina necesara si sa te asiguri ca apa are unde sa se scurga.

Ca o metoda alternativa, poti incerca ghivecele suspendate sau jardinierele. Primele au avantajul ca le agati acolo unde iti permite spatiul, in timp ce in cea de-a doua categorie poti cultiva aceeasi planta pe o suprafata mai mare cum ar fi, de exemplu, mai multe fire de rosii asezate in acelasi container.


Sursa foto: maydreamsgardens.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului