Amenajarea gradinii

#albine #pomi #plante # polenizare

Tehnica inedita de polenizare care inlocuieste albinele

 

Populatia de albine la nivel mondial este in scadere, motiv pentru care oamenii de stiinta japonezi au reusit sa fructiferi cu polen transportat pe suprafata fina a baloanelor de sapun.

Pentru imprastierea sferelor delicate de sapun s-a folosit un "pistol de baloane", iar rata de succes a experimentului a fost de 95%, scrie ziare.com. Urmatorul pas in experimentul stiintific este testarea unor drone care sa lanseze baloane pentru polenizare.

Dr. Eijiro Miyako, de la Institutul pentru Stiinta si Tehnologie din Japonia, a testat anterior abilitatea dronelor de a livra polen.

"Ne jucam (el si fiul sau n.r.) cu baloane de sapun intr-un parc, in apropiere de casa, atunci cand unul dintre baloane a atins din greseala fata fiului meu. Atunci am realizat cat de usoare si de fine sunt baloanele de sapun si ca, asa cum nu au ranit fata fiului meu, nu vor rani nici florile, astfel ca ar fi un material ideal pentru polenizare", a spus cercetatorul, pentru BBC.

In laborator, cercetatorul a reusit sa confirme ca baloanele de sapun sunt capabile sa transporte polen. Insa, realizand ca sapunul conventional ar fi prea toxic pentru flori, Miyako a dezvoltat baloane de sapun "modificate chimic", capabile sa transporte pana la 2.000 de granule de polen. Miyako si colegii sai au testat tehnica intr-o livada de peri.

In lipsa albinelor, o parte din procesul de polenizare este facut acum manual.

16 zile mai tarziu, dupa ce au lansat baloanele de sapun catre pomi, fructele au inceput sa se formeze, la un volum egal cu cel obtinut prin polenizarea manuala, mai scrie ziare.com. Totusi, baloanele de sapun au si cateva dezavantaje. Tehnica produce o cantitate mare de reziduuri, iar vantul si ploaia pot zadarnici polenizarea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului