Amenajarea gradinii

#germinare # germinare seminte #tava germinare

Tava pentru germinare: cum poti sa o realizezi singur

Orice gradinar dedicat stie ca o colectie frumoasa de plante presupune si folosirea unei tavi de germinare, pentru semintele care urmeaza sa se transforme in rasaduri sanatoase. Calea usoara este sa o cumperi direct din magazinele de specialitate, insa mai exista si varianta interesanta si economica, prin care o realizezi singur acasa.

Tava pentru germinat este un accesoriu de baza pentru gradinarii entuziasti, iar o alta calitate a sa este ca poti s-o realizezi foarte usor, in cativa pasi simpli.


Materialele necesare

  • o caserola din plastic subtire cu capac (cele de salata de la Mc Donalds sunt ideale);
  • un pistol de lipit;
  • o farfurie mai mare decat caserola din plastic (preferabil din ceramica);
  • pamant pentru germinare;
  • seminte;



Pasii de realizare

Foloseste pistolul de lipit pentru a gauri fundul caserolei din plastic, de jur imprejur. Repeta operatiunea si pe suprafata capacului, astfel incat umiditatea sa se mentina optim, dar sa existe si o cale de ventilatie.





Umezeste putin solul pentru germinat (il gasesti la orice florarie/sera) si adauga-l in caserola, astfel incat sa ii cresti puterea de absorbtie a apei. Apasa usor pe suprafata pamantului, fara sa presezi prea tare (consistenta solului trebuie sa fie "pufoasa").



Foloseste un betisor chinezesc/bat pentru frigarui pentru a face mici orificii in care sa plantezi semintele.



Utilizeaza o penseta pentru a introduce semintele micute in orificiile marcate, pentru mai multa precizie (semintele de rosii, piper sau vinete sunt in general dificil de manevrat, mai ales pentru persoanele cu indemanare modesta).



O tehnica isteata este sa marchezi varietatile plantate in tava pentru germinat, folosind betele din lemne de la inghetata. Scrie pe suprafata lor ce seminte se regasesc in zona delimitata, astfel incat sa stii in orice moment ce rasad creste si unde.

Acum poti sa pui la loc capacul si sa asezi tava in farfurie.





Mentine apoi solul umezit (niciodata prea ud) si asaza tava pentru germinat homemade intr-un loc calduros si bine luminat.



In cateva zile, rasadurile tale se vor ridica timid de la sol. Primele frunze crescute se numesc cotiledoane, iar urmatoarele sunt frunzele permanente. Abia cand cele din urma incep sa creasca, poti transfera rasadurile in recipiente mai mari.



Sursa foto: ehow.com

Sursa foto principala: uafsunstar.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare