Amenajarea gradinii

#vreme #plante #gradina #copaci #distrugeri gradina

Solutii pentru remedierea distrugerilor din gradina cauzate de vremea rea

In sezonul rece, schimbarile dese de temperatura, furtunile de zapada si vantul puternic sunt uneori factori mai puternici decat masurile preventive de protejare a plantelor. In astfel de cazuri, este important sa se intervina pentru a mai salva ceea ce se poate din planta.

Iata cateva situatii in care se pot remedia distrugerile din gradina provocate de vremea rea si care sunt solutiile la care se poate recurge:


Crengile rupte

Greutatea zapezii, presiunea ghetii si vantul pot cauza ruperea crengilor. Nu doar aspectul estetic are de suferit, ci si planta devine vulnerabila in fata elementelor naturii. Pentru ca starea de sanatate a plantei sa nu se inrautateasca, este recomandat ca ramurile rupte sa nu fie indepartate imediat.

Crengile rupte se curata spre sfarsitul iernii. Acestea se taie la un cm deasupra rupturii, intr-un loc unde ramificatia este vie si sanatoasa. Prin taierea ramurilor se reda forma potrivita si se stimuleaza cresterea. Primele ramuri care se indeparteaza sunt cele uscate sau foarte slabite.


Inghetarea plantei

Un inghet neasteptat distruge planta. Scaderea brusca a temperaturii sau o furtuna de zapada afecteaza plantele care mai au inca frunze. Acestea din urma isi schimba culoarea in maro sau negru si capata un aspect urat.

Intr-un astfel de caz, de cele mai multe ori, partile afectate ale plantei se vor desprinde singure. In caz contrar, acestea trebuie indepartate manual pentru ca restul plantei sa fie protejata si sa se stimuleze cresterea. In cazul in care distrugerile nu sunt severe, in locul frunzelor si mugurilor distrusi de ger vor aparea altii noi.


Uscarea plantei

Vantul sau gheata care se topeste poate sa usuce tesutul plantei. In zilele geroase, pamantul din jurul radacinii ingheata, iar planta ramane fara resurse de apa. Chiar daca vremea se incalzeste, solul ramane inca inghetat, astfel incat se produce o evaporare care distruge frunzele aflate in calea vantului. In acest caz, frunzele trebuie desprinse manual (daca nu cad singure), dupa ce vremea se stabilizeaza.


Expunerea radacinilor

Inghetarea solului duce la contractarea acestuia si la expunerea radacinilor care nu sunt ingropate adanc. In acest caz, planta trebuie inlocuita imediat ce pamantul s-a dezghetat. In cazul unei radacini mici care nu a stat mult timp iesita din sol, aceasta poate fi impinsa inapoi si acoperita.

Sursa foto: growandmake.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului