Amenajarea gradinii

#fertilitate sol gradina # ponturi sol gradina #sol gradina #sol fertil #lucrari gradina #drenaj sol

Solul din gradina iti face probleme? Iata ce poti face

Solul de vis pentru orice gradinar este cel consistent, plin de nutrienti si fara mari probleme de drenaj. Fata de visul tau, pamantul in care urmeaza sa iti asezi plantele este mult mai saracacios, plin de pietre si radacini de buruieni. Ce-i de facut? Imbunatateste-l!
 
Visul oricarui gradinar este sa aiba un sol consistent, plin de nutrienti si fara mari probleme de drenaj. Insa realitatea face ca pamantul in care urmeaza sa iti plantezi legumele sau florile preferate sa fie saracacios in nutrienti, plin de pietre si radacini de buruieni. Te intrebi ce-i de facut? Iata cateva sfaturi care te vor ajuta!

1. Pune compost in gradina

Cea mai folosita metoda pentru imbunatatirea unui pamant saracacios ramane compostul. Ideal este sa pui compost final si nu sa incerci sa transformi intreaga gradina intr-o groapa in care sa arunci deseuri menajere. Stratul de compost, de 10-15 cemtimetri, va trebui sa fie bine amestecat cu pamantul sapat. Stropeste bine cu apa inainte de a planta florile/legumele dorite.

2. Transforma solul acid

Pentru un sol acid sau lipsit de aciditate, poti folosi alte materii organice care pot imbunatati calitatea terenului din gradina. Gunoiul de grajd are rolul de a creste aciditatea solului, in timp ce rumegusul o va diminua. Adauga rumegus cu o luna inainte de a incepe procesul de plantare.

3. Mulceste terenul

Un teren acoperit cu mulci bogat in carbon, paie, frunze, aschii, rumegus de lemn sau crengute uscate va imbunatati vizibil calitatea solului. Mulciul retine apa la suprafata terenului si se inglobeaza treaptat in sol, prin descompunere. Pe timp de iarna, mulcirea intregii gradini este recomandata pentru a preveni tasarea si intarirea terenului.

4. Nu alunga pasarile din gradina

Cardurile de pasari zburatoare care rascolesc gradina dezgolita in cautarea ultimelor seminte ratacite au un rol benefic asupra solului. Modul in care acestea ravasesc suprafata pamantului asigura o aerare a solului, chiar si dupa ce ingrijirea gradinii a luat sfarsit.

5. Omoara buruienile

Venirea toamnei iti ofera un ragaz important pentru a pregati terenul pentru cultura de anul viitor. Omoara buruienile si iarba din gradina ta, acoperindu-le cu un strat de ziare, un strat de frunze si iarba taiata si un strat de compost. Dupa 4-5 saptamani, poti sapa terenul din gradina pentru a elimina ultimele buruieni rezistente.

6. Varianta de avarie

In cazul in care pamantul din gradina ta este atat de saracacios, incat niciuna din aceste variante nu au rezolvat nimic, poti crea o gradina suspendata. Cu compostul realizat in casa sau cumparat de la magazin poti amenaja paturi de rasaduri inaltate pe terenul arid din gradina.

Sursa foto: dailymail.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului