Amenajarea gradinii

#gazon #seminte #iarba #fertilizator #grebla

Sfaturi pentru ingrijirea gazonului la sfarsitul verii

Sfarsitul verii este momentul propice pentru revitalizarea gazonului. In mod normal, daca ai tuns iarba corect in timpul verii, nu ar trebui sa te confrunti cu mari probleme, dar in functie de temperaturi si de precipitatii, este posibil ca simpla tundere a ierbii sa nu fie de ajuns pentru obtinerea unei peluze perfecte.

Conform specialistului horticultor Richard Jauron, ingrijirea gazonului la sfarsitul verii este esentiala pentru ca acesta sa arate bine pe tot parcursul toamnei. Temperaturile blande sunt de mare ajutor in intretinerea gazonului, deoarece contribuie din plin la germinarea mai rapida a semintelor.

Tunde gazonul mai scurt

Cum soarele nu mai arde atat de puternic precum in toiul verii, poti tunde gazonul mai scurt, fara sa existe riscul ca iarba sa se usuce si sa se arda. O inaltime de 5-6 cm este de ajuns pentru ca gazonul sa aiba un aspect ingrijit si sa impiedice evaporarea apei din sol.

Fertilizeaza gazonul

Pentru a ajuta gazonul sa creasca armonios, este nevoie sa il fertilizezi la sfarsit de vara. Un fertilizator pe baza de nitrogen este cea mai buna alegere, intrucat furnizeaza gazonului substante care il revigoreaza si ii cresc rezistenta in fata factorilor externi.

Elimina buruienile si portiunile uscate

Eliminarea buruienilor si a portiunilor de gazon uscate te ajuta sa pregatesti solul pentru o noua insamantare. Daca in peluza ta sunt doar buruieni razlete, le poti scoate cu mana, insa, daca se gasesc din plin, este mai bine sa folosesti un erbicid care nu ataca iarba. Odata ce scoti si portiunile uscate, poti vedea exact unde trebuie sa faci o noua insamantare de gazon.

Aeriseste gazonul

Aerisirea gazonului este un alt pas important pentru obtinerea unor fire de iarba rezistente si sanatoase. Pentru aceste procedeu, poti folosi o grebla, pe care o treci cu grija peste sol. In acest fel, vei elimina firele de iarba fragile si alte eventuale mizerii care au cazut printre ele. Dupa ce aerisesti gazonul, solul va putea primi mai mult oxigen, iar firele de iarba nu se vor mai sufoca.

Reinnoirea gazonului

upa aerisire, este momentul sa reinnoiesti gazonul. Foloseste seminte noi si sanatoase, pentru a fi sigur ca vor germina in timp util. Imprastie semintele doar pe portiunile golase sau in locurile in care iarba s-a rarit prea mult.

Acopera semintele cu un strat subtire de pamant si uda solul bine. Reinnoirea gazonului incepe in ultima decada a lunii august si se incheie la finalul lunii septembrie.

Sursa foto: outsidelandscapegroup.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului