Amenajarea gradinii

#gradina #Acacia #cum ingrijesti

Sfaturi de ingrijire pentru Acacia cultriformis

Acacia cultriformis este un arbust peren, originar din Australia. Arbustul este apreciat pentru frumusetea lui, cresterea rapida si nevoile minime de ingrijire.


Aspectul arbustului Acacia cultriformis


Acacia cultriformis este un arbust de dimensiune medie. La maturitate, planta atinge o inaltime de pana la 3 metri. Arbustul prezinta frunze persistente, de forma triunghiulara, lungi de 15-25 mm, cu o singura nervura.

Florile arbustului sunt galben-aurii, in forma de glob, grupate pe crengi, hermafrodite si parfumate. Planta infloreste primavara, din martie in mai. Fructele plantei sunt sub forma de pastai.


Cum ingrijesti arbustul Acacia cultriformis


Planta australiana, arbustul Acacia cultriformis este larg raspandit pe glob, din Statele Unite pana in Asia, Europa si Africa. Acacia cultriformis nu este o planta pretentioasa in ceea ce priveste ingrijirile.

Arbustul poate fi crescut in soluri diferite, atata timp cat exista un drenaj corespunzator. Cele mai potrivite tipuri de sol pentru aceasta planta sunt cele nisipoase si argiloase. Cu toate acestea, Acacia cultriformis se poate dezvolta si intr-o gradina cu un sol saracacios. Este de preferat ca solul sa fie alcalin sau neutru. In gradinile cu un sol bogat, arbustul prezinta un frunzis bogat si mai putine flori.

Planteaza arbustul intr-un loc insorit din gradina sau partial insorit, insa nu la umbra. Planta are o crestere rapida.

Acacia cultriformis rezista bine la inghet, atata timp cat temperaturile nu coboara extrem de mult. Este de preferat ca planta sa nu fie expusa mult timp unor temperaturi mai mici de - 8 grade Celsius. Din acest motiv, arbustul este intalnit in Europa in special in regiunile mediteraneene, cu clima blanda. In regiunile temperate, arbustul poate fi tinut in sera in sezonul rece. Arbustul este rezistent la seceta.

Arbustul Acacia cultriformis poate fi inmultit din seminte sau lastari. Inainte de a fi plantate, semintele se tin in apa clocotita. Daca se planteaza mai multi arbusti, este bine sa fie lasata o distanta de 1.5 metri intre ei. La inceput, planta poate fi irigata constant. Odata fixata in pamant, arbustul poate rezista fara apa perioade lungi.


Modalitati de a folosi Acacia cultriformis in gradina ta


Acacia cultriformis este un arbust apreciat gratie frumusetii frunzisului si florilor colorate. Forma curgatoare a plantei, ca de cascada, face din Acacia cultriformis o alegere ideala pentru pozitionarea la inaltime.

Planta este folosita si ca floare de taiat. Crengile incarcate cu flori galbene, ca niste globulete, sunt deosebit de atractive si pot fi folosite cu succes in diverse aranjamente florale.

Florile plantei sunt comestibile si se folosesc de unele popoare in bucatarie. Tot din flori se extrage si un colorant galben.

Acacia cultriformis poate fi folosita si ca planta pentru gardul viu, datorita ramificatiei sale bogate si ca ecran de verdeata. Iubitoare de soare, Acacia cultriformis constituie o alegere potrivita pentru gradinile uscate si cele din zonele secetoase si stancoase cum sunt gradinile din regiunile de coasta.

Sursa foto: cuyamaca.net
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare