Amenajarea gradinii

#gradina mica #gradina #amenajare gradina #decoratiuni gradina

Sfaturi de design pentru o gradina mica

Cele mai multe carti despre gradinarit se concentreaza asupra spatiilor mari, insa cei mai multi gradinari amatori au la indemana resursele si spatiul doar pentru a amenaja o gradina mica .



Principiile amenajarii unei Gradini sunt aceleasi, insa pentru o gradina mica atentia la detalii este mult mai importanta daca vrei sa creezi un spatiu perfect de relaxare mai aproape de natura.

Cand vrei sa amenajezi o gradina intr-un spatiu mai mic, bugetul scade considerabil la fel ca si efortul depus pentru ingrijirea corecta a plantelor.

Buruienile si daunatorii afecteaza mai rar gradinile mici, unde gradinarii acorda mai multa atentie fiecarei plante, dar au timpul si dispozitia necesare pentru a se bucura de munca lor.


Obstacole in amenajarea unei gradini mici


Cele mai multe gradini mici au un impact vizual unic. In unele spatii mici, poti amenaja si gradini in forma de L, dar majoritatea gradinilor mici pot fi vazute dintr-o privire. Din acest motiv, coeziunea este mai importanta ca in cazul unei gradini mari.

Spatiul limitat impune anumite restrictii. Daca intr-o gradina mare au loc plante care infloresc primavara alaturi de cele care infloresc mai tarziu, intr-un spatiu mai mic va trebuie sa alegi cu mai multa atentie prioritatile. Accepta faptul ca nu vei putea integra in gradina ta fiecare planta care iti place.

Intr-un spatiu mic, paleta cromatica nu necesita o diversitate mare. O gradina mica, puternic colorata, isi pierde coeziunea. Poti compensa insa restrictiile de culoare cu texturi mai diverse, care creeaza un contrast placut intr-o gradina mica.

Pentru ca ai mult mai putin spatiu la dispozitie, nu trebuie sa il irosesti sau sa il umpli cu plante care au probleme. Cand alegi plantele pentru o gradina mica, acorda mai multa atentie celor care iti pot infrumuseta gradina cel putin doua anotimpuri.


Avantajele unei gradini mici


Intr-un spatiu mai mic, munca ta de designer al propriei gradini este mult usurata. Pentru ca ai mai putine elemente in gradina, ai si mai putine interactiuni intre ele, astfel ca vei putea organiza totul asa cum iti doresti.

Gradina mica nu necesita la fel de multe plante pentru un efect dramatic. Daca vrei sa obtii cel mai interesant efect in gradina ta mica, asigura -te ca este bine delimitata. Un zid de piatra nu este solutia perfecta pentru toata lumea, dar un gard viu poate fi la fel de bun in delimitarea marginilor gradinii tale si va crea un spatiu intim si placut, oferindu-i si o componenta formala.

Gradinarul poate acorda mai mult timp fiecarei plante, iar problemele aparute pot fi depistate si rezolvate imediat, astfel incat plantele sa nu-si piarda aspectul placut.

Ghivecele sunt o optiune buna intr-o gradina mica. Poti planta in ele conifere sau alte plante care lasate in pamant s-ar dezvolta prea mult si ar consuma resursele necesare altor plante pe care le doresti in gradina ta.

Tine cont de faptul ca o gradina mica reprezinta cel mai bine personalitatea si gusturile gradinarului. Daca gusturile tale evolueaza si se schimba, poti face mult mai usor schimbari de stil intr-o gradina mica decat intr-un spatiu mare.


Sursa foto: Gardendesignddd.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare