In primii 2-3 ani dupa plantare , pomii fructiferi trebuiesc taiati pentru formarea de baza a coroanei. Apoi, scopul taierii este de a stimuli inflorirea si dezvoltarea fructelor. Forma generala a unui pom ar trebui sa fie cea a unei cupe, cu ramuri care cresc in sus si in lateral dintr-un centru deschis.
Aceasta forma permite patrunderea completa a luminii solare, care ajuta la dezvoltarea pomului si a fructelor. In mod ideal, taierea corecta a unui pom tanar, in primii ani, duce imediat la crearea acestei forme de cupa.
Operatiunile cele mai importante executate la o taiere sunt urmatoarele:
-
eliminarea ramurilor uscate, rupte, ranite si a celor atacate de boli sau daunatori;
-
taierea sa fie aplicata cat mai aproape de baza ( inelul ramurii ), fara a rani scoarta;
-
se vor indeparta ramurile care se intercaleaza sau se ating, precum si lastarii lacomi existenti;
-
se va stabili si mentine un raport just intre ramurile roditoare si cele vegetative, astfel incat pentru fiecare mugure de rod sa se asigure 6-8 frunze, iar pentru un fruct 35-50 frunze normale. Prin asigurarea acestui raport, pomii au posibilitatea de a rodi in fiecare an;
-
ranile se vor acoperi cu un mastic special pe baza de ceara, pentru a stimuli vindecarea si a preveni infectiile.
In cazul in care nu s-au efectuat periodic taierile de mentinere la un pom, exista posibilitatea ca dupa taiere sa fie o recolta slaba sau chiar inexistenta, dar anul urmator se vor cunoaste cu siguranta efectele benefice asupra pomilor.
Scopul principal al taierilor il reprezinta mentinerea unui echilibru fiziologic timp indelungat. La pomii care au o coroana deasa, stropirile se aplica mai greu, existand si riscul ca solutia cu care se stropeste sa nu poata fi distribuita uniform si pe toate ramurile. Prin taierile de intretinere se urmareste si echilibrul vegetatiei intre baza si varful pomului.
Aplicarea taierilor brutale provoaca pomilor crestere foarte puternica. Se vor dezvolta lastari noi, care ajung la o lungime de 1-1,5 m si nu vor avea rod. Taierile aplicate gresit provoaca rezultate negative: indesirea coroanei, degarnisirea ramurilor de schelet , pierderea rodului, cresteri puternice sau prea slabe, formarea unui numar mic de muguri de rod in anumiti ani si supraincarcarea pomilor cu rod in alti ani.
Taierile pomilor fructiferi vor incepe doar dupa aparitia temperaturilor pozitive. In principiu, sfarsitul lunii februarie – inceputul lunii martie reprezinta momentul favorabil inceperii acestor lucrari. Taierile timpurii pot slabi rezistenta pomilor la ingheturile tarzii, lucru constatat din experienta: pomii care nu au fost supusi taierilor au rezistat mai bine ingheturilor survenite, decat cei care au suportat actiuni de taiere inaintea aparitiei acestor ingheturi. Pentru rezultate, apelati cu incredere la o persoana de specialitate.