Amenajarea gradinii

#sera portabila #gradina sera #sera legume #legume iarna

Sera portabila, solutia cresterii legumelor pe timp de iarna

Pe masura ce vremea friguroasa se instaleaza, multi gradinari sunt obligati sa renunte la o parte din culturile lor si sa isi priveasca gradina pustie. Dar daca ar exista o alta solutie de a extinde sezonul de cultivare chiar si in cele mai geroase perioade ale anului? Aceasta ar putea fi sera portabila, o cale excelenta de a creste legume sanatoase oricand, chiar si pe timp de iarna.

 

Dezavantajele unei sere conventionale

O sera fixa, conventionala, este metoda deja cunoscuta prin care gradinarii isi continua activitatea in toate anotimpurile.

Insa o sera obisnuita necesita multa munca de intretinere, este mai susceptibila atacurilor daunatorilor si mai putin productiva, odata ce acelasi sol este folosit ani la randul, de mai multe ori.

In zonele cu climat umed, sera obisnuita are nevoie de aplicarea mai multor tratamente impotriva daunatorilor, proces solicitant si nu intotdeauna incununat de succes.

Ce avantaje ofera o sera portabila

Sera portabila sau mobila este menita sa asigure plantelor protectie si caldura, evitand problemele valabile in cazul celei fixe. Intrucat nu trebuie sa stea in acelasi loc ani la randul, compromiterea solului si daunatorii nu mai sunt un impediment.

O sera portabila este proiectata sub forma de colivie de mari dimensiuni, dintr-un material plastic special, astfel incat sa poata fi usor de ridicat si mutat. Pentru gradinari, rezultatul final obtinut creste semnificativ flexibilitatea si functionalitatea gradinii de legume.

Culturile tarzii de iarna pot fi recoltate atunci cand, in mod normal, ar fi murit din cauza gerului. Acest lucru inseamna ca legumele cu frunze verzi, precum varza kale, vor fi disponibile chiar si la mijlocul iernii.

Imediat ce vremea se incalzeste suficient, sera portabila poate fi mutata catre alte plante in stadii timpurii de crestere, astfel incat gradina sa devina productiva mai devreme. Portabilitatea serei mobile permite extinderea sezonului de crestere la sfarsitul primaverii si al verii, pentru culturile care au nevoie de multa caldura.

Intrucat transplantarea presupune o serie de riscuri, sera mobila este din nou o solutie optima. In loc sa muti culturile dintr-un loc in altul, poti sa schimbi locatia serei cu totul. Iar vestea si mai buna este ca sera portabila poate fi fixata atat de bine in pamant, incat vantul puternic nu devine niciodata o problema pentru stabilitatea ei.

Sursa foto: care2.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului