Amenajarea gradinii

#gazon #ingrijire gazon #fertilizant gazon #peluza

Secrete pentru o peluza mai verde

In mod cert iti doresti si tu sa ai o peluza bine ingrijita, verde si bogata, care sa iti umple intreaga curte. Pentru ca aceasta sa iti imbogateasca spatiul din jurul casei, iata cateva secrete care te vor ajuta sa obtii o peluza mai verde.



Udarea peluzei

Un secret care isi va dovedi eficienta in cel mai scurt timp este udarea peluzei la aproximativ aceeasi ora in fiecare dimineata. Daca ai plantat recent seminte noi, este esential ca peluza ta sa primeasca necesarul de apa in fiecare zi.

Care este cel mai bun moment al zilei? Dimineata, cat mai devreme. Astfel, este mai putin probabil ca apa sa se evapore. De asemenea, pentru ca peluza sa devina mai verde si mai bogata, asigura-te ca apa a penetrat solul cel putin pana la 15 cm adancime.


Sarurile Epsom

Sarurile Epsom pot fi utilizate cu succes ca fertilizant natural pentru peluza. De ce? In principal, datorita magneziului si al sulfului aflate in componenta lor. Aceste substante contribuie la dezvoltarea armonioasa a plantelor.

Magneziul este un mineral esential in procesul de germinare al semintelor, dar si al producerii de clorofila. In plus, contribuie la absorbtia de fosfor si azot, doua dintre cele mai importante elemente ale ingrasamantului pentru plante.

In ceea ce priveste sulful, acesta contribuie, la randul sau, la producerea clorofilei si creste eficienta unor substante nutritive, precum azotul, fosforul si potasiul, regasite in cele mai multe tipuri de ingrasamant.

Cum folosesti sarurile Epsom pentru a obtine o peluza mai verde si mai bogata? Presara circa 1,5 kg la 1 metru patrat de iarba sau dilueaza aceeasi cantitate de saruri in apa si aplica solutia cu un pulverizator sau cu o stropitoare.

O alta reteta eficienta de folosire a sarurilor Epsom ca ingrasamant pentru peluza presupune amestecarea de saruri Epsom si amoniac pentru gatit. Din mixul obtinut ia 2 linguri pe care le adaugi la circa 7,5 litri de apa intr-o stropitoare. Solutia ar trebui sa fie folosita pentru a hrani peluza pe o suprafata cuprinsa intre 15 si 18 metri patrati.

Atentie, insa: solutiile pe baza de saruri Epsom nu ar trebui aplicate in mijlocul verii, intrucat vor stimula, pe langa cresterea ierbii, si dezvoltarea buruienilor. In plus, solul trebuie sa fie intotdeauna umed, nu complet uscat - de aceea, ideala este folosirea retetelor de mai sus dupa ploaie sau dimineata, cand este roua.


Tonic pentru peluza

Pe langa solutiile pe baza de saruri Epsom, mai poti folosi cel putin o reteta care iti va fi folosi pentru a avea o peluza mai verde. Astfel, vei avea nevoie de:

  • 1 doza plina de suc acidulat (exclus sortimentele dietetice);
  • 1 cutie plina de bere;
  • 125 ml de detergent lichid de vase (exclus variantele antibacteriene);
  • 125 gr amoniac pentru gatit;
  • 125 ml de apa de gura , orice marca.


Toate aceste ingrediente trebuie introduse intr-un pulverizator pentru gradina, iar solutia rezultata ar trebui aplicata pe durata verii, in mijlocul zilei (cand temperaturile sunt foarte ridicate), o data la trei saptamani.

Sursa foto: plantuniversity.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului