Amenajarea gradinii

#ingrijire rozmarin #plantare rozmarin #condimente #rozmarin

Rozmarinul, condimentul ce nu trebuie sa-ti lipseasca din gradina

Rozmarinul este un condiment apreciat in gastronomie. Mai mult, planta are numeroase beneficii pentru sanatate, fiind ideala in tratarea anemiei, scaderea colesterolului sau scaderea riscului de a dezvolta boli degenerative.

Este asadar o planta utila, ce nu trebuie sa lipseasca din nicio gradina. Iata ce trebuie sa stii despre cultivarea rozmarinului.

In primul rand trebuie sa stii ca rozmarinul poate fi plantat atat in ghiveci cat si direct in solul din gradina. Daca optezi pentru a-l planta in ghiveci ai avantajul de a-l introduce in interior in timpul iernii.

Solul

Rozmarinul are nevoie de un sol bine drenat, care sa nu retina apa. Asigura-i asadar un amestec din pamant de flori, pamant de gradina, nisip si pamant de frunze, in proportii egale.

Plantarea

Plantarea rozmarinului se face in luna aprilie, cand pericolul inghetului a trecut. Plantarea poate continua in luna mai, insa nu mai tarziu de jumatatea lunii. Trebuie sa stii insa ca semintele incoltesc destul de greu, comparativ cu semintele altor plante aromatice.

Formeaza o adancitura de 3 cm in locul in care vrei sa plantezi rozmarinul si uda solul bine. Adauga semintele si acopera-le cu pamantul dat la o parte.

Asigura-te ca plantezi rozmarinul intr-o zona insorita si luminiasa a gradinii.

Rarirea

Pentru a te aigura ca semintele incoltesc si se dezvolta corespunzator, de regula, de planteaza mai multe seminte la o distanta scurta. Dupa incoltire si crestere, plantele pot fi rarite. Ori se smulg pur si simplu plantele ce par nesanatoase, ori pot fi scoase cu grija din sol si replantate in alta parte, pentru a avea loc suficient sa se dezvolte.

Ideal este ca distanta dintre plante sa fie de cel putin 20 de centimetri.

Ingrijirea

Rozmarinul este o planta usor de ingrijit. In sezonul secetos, trebuie sa ai grija ca planta sa aibe solul umedi insa nu foarte ud. Primavara si toamna este suficienta o udare pe saptamana in timp ce vara se impun doua sau chiar trei udari. Udarea se face seara, dupa apusul soarelui sau dimineata devreme cand este inca racoare.

De asemenea, este important ca in timpul primaverii si al verii sa fertilizezi lunar solul in care ai plantat rozmarinul.

Sursa foto: thelovelyplants.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului