Amenajarea gradinii

#legume #gradina de legume #rotatie culturi

Rotatia culturilor in gradina de legume

Rotatia culturilor este un sistem benefic in gradina de legume de care multi gradinari au auzit, dar putini il pun corect in aplicare. Afla cum poti implementa cu succes rotatia culturilor in gradina de legume .



Daca aplici rotatia culturilor, vei putea obtine o recolta de legume mai buna si nu vei epuiza resursele nutritive ale pamantului din gradina ta. Beneficiile acestei tehnici includ si reducerea periculului insectelor daunatoare.

Cea mai simpla modalitate de a roti culturile in gradina de legume este impartirea acesteia in patru sau opt zone, in care poti planta cele patru grupe importante de legume.

Grupe de legume

Impatirea cea mai simpla a legumelor vizeaza chiar folosirea lor:

Plante cultivate pentru frunze sau flori ( Grupa 1 ): salata verde, varza, spanacul.

Plante cultivate pentru fructe (Grupa 2): rosii, ardei, vinete, dovlecei, castraveti.

Plante cultivate pentru radacina (Grupa 3): morcovi, ceapa, sfecla, napi, cartofi, ridichi.

Plante care hranesc solul (Grupa 4): fasole, mazare, trifoi .

Plan simplu pentru rotatia culturilor in gradina de legume

Odata ce ai impartit gradina in cel putin patru zone, poti pune in aplicare planul de rotatie a culturilor pentru patru ani.

Anul 1: Zona 1 - Grupa 1, Zona 2 - Grupa 2, Zona 3 - Grupa 3, Zona 4 - Grupa 4

Anul 2: Zona 1 - Grupa 2, Zona 2 - Grupa 3, Zona 3 - Grupa 4, Zona 4 - Grupa 1

Anul 3: Zona 1 - Grupa 3, Zona 2 - Grupa 4, Zona 3 - Grupa 1, Zona 4 - Grupa 2

Anul 4: Zona 1 - Grupa 4, Zona 2 - Grupa 1, Zona 3 - Grupa 2, Zona 4 - Grupa 3

Exceptia de la planul pentru rotatia culturilor o constituie succesiunea rosii/cartofi. Cele doua legume sunt inrudite si pot suferi de aceleasi boli sau poti fi atacate de aceeasi daunatori. Evita sa cultivi cartofii intr-o zona a gradinii in care ai cultivat rosii in anul precedent.

Planul te va ajuta sa profiti la maxim de efectul fiecarei legume asupra solului pe care il lasa in urma. Plantele din grupa 4 imbogatesc solul cu azot, iar plantarea in anul urmator a celor pentru frunze, din grupa 1, este benefica pentru cresterea acestora. Radacinoasele din grupa 3 lasa in urma sol afanat, preferat de plantele din grupa 4.

Atunci cand ai la dispozitie destul spatiu in gradina de legume, planteaza trifoi intr-o zona in fiecare an. Acesta imbogateste substantele nutritive din sol si asigura un pamant roditor fara ingrasaminte chimice.

Sfaturi suplimentare pentru rotatia culturilor in gradina de legume

Daca urmezi cu atentie sistemul de rotatie a culturilor, vei obtine o recolta superioara in gradina de legume. Exista insa si cateva sfaturi suplimentare de care este important sa cont.

Este indicata plantarea cartofilor si a legumelor din familia Brassicaceae (varza, conopida, broccoli, ridichi) cat mai departe de locul pe care l-au ocupat in anul precedent in gradina. Cartofii trebuie feriti de zonele in care a fost aplicat var stins, in timp ce varza si conopida prefera aceste conditii.

Legumele radacinoase nu cresc bine in solul imbogatit cu gunoi de grajd in toamna precedenta. Morcovii sunt cei mai sensibili si se vor crapa in daca sunt plantati intr-o zona nepotrivita.

Sursa foto: Odt.co.nz

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului