Amenajarea gradinii

#sol #gradina #razoare

Razoarele inaltate, solutia pentru pamantul sarac

Atunci cand solul din gradina ta nu este suficient de bogat in substante nutritive, razoarele inaltate iti pot oferi solutia cea mai buna pentru o gradina verde, cu plante fericite.



Gradina cu razoare inaltate te ajuta sa controlezi exact componenta solului in care cresc plantele tale, pentru cele mai bune rezultate, atat in cazul gradinilor de legume sau de ierburi aromatice, cat si pentru cele de flori.

Intr-un razor inaltat, delimitat de solul gradinii tale, poti creste si plante mai pretentioase sau care pur si simplu nu s-ar dezvolta in conditiile oferite de pH-ul pamantului din gradina ta.

Scurgerea apei in exces este mai usoara, iar razoarele inaltate se incalzesc mai repede primavara, mentinand solul din ele aerisit. In afara de munca depusa pentru constructia razoarelor inaltate, vei depune mai putin efort la gradinarit decat in cazul culturilor obisnuite.


Cum sa amenajezi o gradina cu razoare inaltate


Materialul cel mai des folosit pentru constructia razoarelor inaltate este lemnul, dar daca banii si timpul nu sunt o problema, poti opta pentru piatra naturala sau caramizi, ce pot oferi gradinii tale un aspect mai estetic.

Inainte sa te apuci de lucru , trebuie sa faci un plan concret al gradinii tale cu razoare inaltate, pentru a nu intampina probleme mai tarziu. Asigura-te ca vei putea avea acces la fiecare colt al gradinii fara sa fie nevoie sa calci pe razoarele inaltate.

Cele mai multe legume si flori nu au nevoie de o adancime mai mare de 15 cm, dar plantele mai pretentioase ar putea avea nevoie de pana la 30 de cm de sol pentru a-si intinde radacinile. Lungimea poate fi oricat de mare, atata timp ca esti atent ca latimea sa-ti permita ingrijirea plantelor .

Razoarele inaltate trebuie delimitate de solul gradinii tale cu carton sau hartie de ziare. Lemnul folosit la constructie trebuie sa fie rezistent la umezeala si la mucegai.

Dupa ce ai construit cadrele de lemn pentru gradina ta, asigura-te ca acestea vor asigura un mediu perfect nivelat. Chiar si o inclinare de unul sau doua grade poate duce la scurgerea apei intr-o singura directie.

Folosind pamantul dorit, imbogatit cu ingrasaminte organice, umple razoarele inaltate si niveleaza pamantul pentru a incepe plantarea.


Cum intretii gradina cu razoare inaltate


Odata ce ai finalizat constructia si amenajarea, gradina cu razoare suspendate are nevoi mai limitate decat o gradina obisnuita.

In fiecare primavara, este recomandat sa adaugi ingrasaminte naturale, compost sau gunoi de grajd, pentru a imbogati pamantul in care vor creste plantele.

Foloseste un strat de frunze uscate umezite sau scoarta de copac pentru a mentine umiditatea solului din gradina ta cu razoare inaltate, deoarece apa se scurge si se evapora mai rapid decat in cazul razoarelor traditionale.

Daca ai creat de la inceput un plan bun pentru gradina ta cu razoare inaltate, va fi usor de intretinut, iar plantele tale vor creste fericite. Nu uita de faptul ca poti grupa plantele in razoare dupa nevoile de apa, soare si substante nutritive specifice, oferindu-le astfel cele mai bune conditii pentru a creste si a inflori in gradina ta.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului