Pentru cresterea plantelor tale in sezonul rece, o solutie ieftina si simpla o reprezinta rasadnitele. Acestea capteaza cantitatea maxima de energie radianta solara, folosind, astfel, propria sursa de caldura in conditii minime.
Izolate termic de mediul ambiant, rasadnitele protejeaza plantele de frigul iernii. In acest fel, plantele se pot dezvolta in interiorul rasadnitei, indiferent ca afara ploua, ninge, este vant, inghet sau umiditate scazuta.
Modalitati de a construi o rasadnita
In general, rasadnita poate fi facuta intr-un timp scurt, fie din materiale naturale, fie din materiale artificiale. Ramele se construiesc din lemn sau sunt prefabricate din beton. Acestea se acopera cu sticla sau cu un material plastic. Este de preferat ca materialele folosite la construirea rasadnitei sa fie usoare, sa nu putrezeasca si sa fie rezistente la daunatori.
Rasadnita se monteaza intr-un loc insorit, directionata in asa fel incat sa fie folosita la maxim lumina solara. Pentru acest lucru, sticla sau materialul plastic care joaca rol de acoperis se dispune in panta. O rasadnita poate avea una sau doua astfel de pante.
Incalzirea rasadnitei se face biologic sau termic. Pentru acest lucru se folosesc aer sau apa calda, abur sau curent electric.
Un avantaj al rasadnitelor il reprezinta instalarea acestora. In functie de nevoile beneficiarului si de configuratia gradinii, se pot amenaja rasadnite de suprafata sau ingropate.
Ingrijirea plantelor in rasadnita iarna
In timpul lunilor friguroase, solul din rasadnita se mentine usor umed, fara a fi imbibat cu apa, deoarece plantele vor putrezi. Iarna, irigarea rasadnitei se face numai atat cat sa se mentina nivelul de umiditate din sol.
Desi este important ca rasadnita sa fie expusa la soare, excesul de caldura dauneaza plantelor pe care le gazduieste. Din acest motiv, in zilele de iarna cu temperaturi prea ridicate, acoperisul constructiei se acopera cu o folie de plastic. Prea mult soare poate incuraja plantele sa reinceapa sa creasca.
Rasadnita are nevoie de aerisire, pentru a evita oscilatiile mari de temperatura dinauntrul constructiei.
In cazul culturilor semanate in rasadnita, cum sunt cele ale legumelor timpurii crescute de la mijlocul iernii, acestea au nevoie de fertilizatori.
Avantajele unei rasadnite in gradina
In lipsa unei sere si spre deosebire de aceasta din urma, rasadnita este o constructie mai ieftina si mai usor de folosit. Plantele care intra in stare latenta iarna si care au nevoie de un mediu controlat pot fi depozitate intr-o astfel de constructie. In cazul plantelor exotice, de exemplu, rasadnita poate o fi solutie pentru sezonul rece.
In rasadnita, plantele beneficiaza de conditii optime pentru a ramane in stare latenta pana cand vor incepe din nou sa se dezvolte primavara.
O alta intrebuintare a rasadnitelor este cultura fortata de legume in sezonul rece. Cu ajutorul unei astfel de constructii, se pot obtine rasaduri la costuri mici. Rasadnitele se folosesc si pentru repicarea rasadurilor.
Sursa foto: doorgarden.com