Amenajarea gradinii

#amenajare gradina #fantana decorativa #gradina mica #gradina

Puncte de atractie intr-o gradina mica

Cand dispui de o gradina de numai cativa metri, ai numeroase modalitati de a explora la maxim acel spatiu si de a atrage toate privirile. O gradina de mici dimensiuni poate fi amenajata astfel incat, printr-un singur punct de interes, sa creezi o capodopera in miniatura.
 

De ce sa creezi un centru de interes pentru gradina


Intr-o gradina de mici dimensiuni, un centru de interes echilibreaza designul. Daca nu exista un punct de atractie, spatiul mic al gradinii poate parea lipsit de ordine sau de sens, cu o multitudine de plante si elemente dispuse fara o logica anume. In schimb, un punct de interes creeaza ideea de armonie si echilibru, realizand un soi de tablou in care privirea este atrasa spre centru.

Iata in continuare cateva puncte de interes potrivite pentru amenajarea unei gradini intr-un spatiu foarte limitat:

1 Fantana japoneza

Fantanile din gradinile amenajate in stil japonez sunt de mici dimensiuni si inspira liniste si armonie. In general, astfel de fantani sunt realizate dintr-un vas de piatra de forma rotunjita si din-o bucata de bambus prin care curge apa.

Amenajeaza spatiul cu pietricele, construieste o alee din pietre mari, plate deasupra si rotunjite pe margini, adauga cateva plante de mici dimensiuni si pozitioneaza fantana in centrul acestei gradini sau intr-un colt al acesteia, la vedere.

Sursa foto: docedonline.com


2 Vasul de piatra

Daca iti plac boschetii tunsi in forme geometrice , amenajeaza o gradina mica cu ajutorul acestor plante pentru a pune in valoare un vas de piatra ridicat pe un postament. Poate fi un vas simplu sau unul care este folosit pe post de recipient pentru o floare decorativa. Tunde tufisul in asa fel incat sa existe o cale de acces la vas, utilizand forme geometrice circulare. In acest fel, se asigura unitatea si armonia.

Sursa foto: docedonline.com


3 Punctul dublu de interes

In unele cazuri, centrul unei gradini mici poate atrage toate privirile gratie a doua elemente majore. Poti construi, de exemplu, un spatiu de relaxare de tip terasa si un iaz in asa fel incat impreuna sa realizeze o forma geometrica care se imparte in cele doua zone. In acest fel, zona de relaxare cu scaune si cea a iazului formeaza o singura imagine, fiind inconjurate de verdeata aflata pe marginile gradinii.

Sursa foto: property24.com


4 Terasa

Amenajeaza in zonele exterioare, spre marginile gradinii, straturi ordonate de flori si un gazon. In centru, construieste o terasa cu pavaj pentru spatiu exterior, adauga un mobilier de gradina si niste stalpi in chip de foisor.

Intr-un spatiu mic, poti folosi terasa de tip foisor pentru a da senzatia de intimitate. Un astfel de loc joaca rol de punct de interes in gradina si, in acelasi timp, de refugiu intr-o oaza de liniste, un spatiu privat si relaxant. Utilizeaza perdele albe, diafane, pentru a pune in valoare spatiul pe verticala si imprastie cativa pufi pentru a avea mai multe locuri de stat jos care nu ocupa mult spatiu.

Agata de stalpi niste lumanari in recipiente de sticla, astfel incat locul sa devina si mai intim si mai romantic dupa caderea intunericului.

Sursa foto: smallgardendesignspot.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului