Amenajarea gradinii

#ustensile #gradina #scule #intrebuintare ustensile

Principalele scule de gradina si modul de intrebuintare

Instrumentele sau sculele pe care le folosesti in gradina pot face o mare diferenta intre gradina unui amator si cea a unui gradinar profesionist. Daca vrei sa transformi gradinaritul intr-un hobby productiv si plin de satisfactii, atunci ai nevoie de un set de scule principale pentru gradinarit si sa renunti la a sapa cu un bat sau a scoate buruienile cu un cutit.


1. Grebla


Este cea mai importanta scula de gradinarit pentru orice gradinar. Te ajuta sa intorci si sa rascolesti pamantul, operatiune care sta la baza oricarui tip de gradinarit.

In plus, cu grebla poti aduna resturile de plante uscate sau orice alte lucruri care se aduna la suprafata pamantului, inclusiv pietre, frunze, betisoare de lemn etc.

O grebla de mici dimensiuni, cu maner poate arata ca o scula periculoasa, insa nu este deloc ascutita si se manuieste mai usor decat cea mare si clasica. Cele mai multe greble de gradina se vand impreuna cu maner detasabil, deci este si usor de depozitat.


2. Lopata cu varf ascutit


Numai rascolirea pamantului nu este suficient pentru a-ti ingriji corespunzator gradina. Daca ai deja portiuni mari pe care plantezi diverse lucruri, trebuie sa sapi mai in profunzime pamantul, in functiile de nevoile diverselor plante. Pentru orice tip de sapatura, mai de suprafata sau mai profunda, o lopata cu varf ascutit iti va fi de mare ajutor.

Lopata cu varf ascutit te ajuta sa patrunzi mai bine in pamant, trecand mai usor de suprafata tare de deasupra. In acelasi timp, acest instrument de gradinarit te ajuta sa plantezi copaci, legume sau flori, care nu au nevoie de gauri prea adanci.


3. Sapaliga

 

Nu e nevoie sa-ti cumperi neaparat o sapa clasica, cu coada lunga de lemn, pe care abia o poti manui. O sapaliga cu maner este mult mai buna, fiind mai compacta si mai precisa. Daca crezi cumva ca sapaliga este demodata si nu se mai foloseste, mai gandeste-te. Folosindu-te de ea, poti face gauri in pamant, poti sparge un pamant uscat, poti pregati pamantul pentru a planta ceva etc.

In plus, orice gradinar stie ca sapaliga este ideala pentru a scapa de buruieni pe care le poti secera cu tot cu radacina, daca inveti s-o folosesti in mod corespunzator si nici un alt intrument nu o poate inlocui din acest punct de vedere.


4. Grebla cu dinti lati


Este foarte utila in gradinarit doarece ajuta la realizarea unei operatiuni importante in gradinarit: nivelarea pamantului. Daca ai dat cu plugul, ai aplicat fertilizant sau ai plantat orice tip de seminte, trebuie sa pui la loc pamantul, iar grebla cu dinti lati face exact acest lucru.


5. Foarfeca de gradina


Nu poti taia la infinit plantele cu foarfeca clasica deoarece risti sa o deteriorezi si sa rupi si tulpinile si crengile plantelor, daca aceasta nu este ascutita. Cumpara-ti o foarfeca de gradina si vei vedea ce mare schimbare inseamna atunci cand toaletezi copacii, de exemplu.

Pentru inceput, cumpara o farfeca de gradina de marime medie si, treptat, in functie de necesitatile pe care le intalnesti, cumpara-ti una mai mica si una mai mare.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare