Amenajarea gradinii

#gazon #intretinere gazon #amenajare gazon #amenajare gradina

Pregatirea gazonului pentru iernare

Pe langa tunsul si udarea la intervale regulate, gazonul necesita si alte lucrari pentru a avea un aspect cat mai placut. Iata care sunt lucrarile pe care este bine sa le aplici gazonului toamna, astfel incat sa-si mentina sanatatea pe timpul iernii:

 

1 Inlatura resturile vegetale


Toamna la nivelul solului ramane o cantitate de resturi vegetale rezultate in urma tunsului si uscarii pe cale naturala a firelor de iarba. Aceste resturi vegetale pot duce la formarea unui strat compact care impiedica patrunderea apei in sol si favorizeaza dezvoltarea unor serii de boli. De aceea, ele trebuie indepartate astfel:
 

  • manual, cu ajutorul unei greble speciale, dotata cu dinti lungi, ascutiti si inclinati intr-un unghi diferit fata de o grebla normala, care permite strangerea uscaturilor cu usurinta;
     
  • mecanizat, cu un dispozitiv format dintr-o serie de arcuri ce vor “peria” gazonul fara sa-l raneasca.


     


 


2 Aplica operatiunea de scarificare


Pentru suprafetele gazonate ce au o vechime de minimum un an este indicat sa aplici o lucrare de afanare a pamantului. Ai nevoie de o masina speciala pentru scarificat, ce are cutite pozitionate vertical.

In timpul utilizarii, cutitele vor patrunde in sol la o adancime de pana la 5 cm si vor taia radacinile superficiale ale plantelor. Acest lucru va favoriza patrunderea apei in sol si a fertilizantului aplicat pentru perioada de iarna.




3 Indeparteaza muschii


In zonele umbrite sau in cele irigate in exces este posibil sa apara muschi . De aceea, este recomandat sa aplici un fertilizant anti-muschi care stimuleaza in schimb cresterea ierbii. Doza recomandata pentru acest produs este de 30 g/mp la o aplicare, fara a depasi cantititatea de 70 g intr-un an.


4 Fertilizeaza gazonul cu un produs special pentru sezonul rece


Pentru aceasta lucrare ai nevoie de un fertilizant tip “winter”, granulat, cu o eliberare controlata pe o perioada de 4-5 luni. Cantitatea necesara de fertilizant este de 35-40 g/mp.

Compozitia este bogata in potasiu astfel ca va proteja si va mentine sanatatea gazonului pe timp de temperaturi scazute. Odata aplicate, granulele se vor dizolva treptat, proces care nu este influentat de precipitatiile din timpul iernii.




Aceasta este ultima lucrare de fertilizare a gazonului din an, pana la sfarsitul lunii februarie, cand va trebui sa aplici o substanta fertilizanta ce va stimula vegetatia peluzei de gazon.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului