Amenajarea gradinii

#iarna #iaz #iaz gradina

Pregateste iazul din gradina pentru iarna

In sezonul rece, iazul din gradina are nevoie de ingrijiri speciale, de la curatarea lui, pana la protectia suplimentara a pestilor. Iata in continuare cateva dintre cele mai importante pregatiri ale iazului din gradina pentru iarna.


1 Curata iazul

Curata iazul de crengi, frunze si resturi vegetale. Aceste resturi, daca raman in apa, o coloreaza in maro si o pot face toxica pentru pesti. Foloseste o solutie de tratament pentru iazuri care accelereaza descompunerea sedimentelor si a materiei organice in lunile de toamna-iarna.


2 Protejeaza pestii

In cazul in care cresti pesti in iaz, pe masura ce temperaturile de afara scad, pestii sunt din ce in ce mai putin activi. In general, in sezonul rece, pestii intra intr-o stare latenta, stand in cel mai adanc loc al iazului, unde temperaturile sunt mai placute.

Din toamna, redu cantitatea de mancare. Cand pestii nu termina de mancat toata mancarea in 5-10 minute, nu-i mai hrani.

Cand apa incepe sa inghete, este bine ca intr-un loc al iazului sa nu lasi sa se formeze pojghita de gheata pentru a asigura oxigenarea. Astfel, pestilor le este asigurat oxigenul si, in acelasi timp, exista un loc pe unde gazele toxice ies la suprafata. In acelasi timp, este nerecomandat sa spargi gheata, deoarece socul ar putea sa fie daunator pestilor.

Foloseste mingi sau sticle de plastic care sa pluteasca pe iaz, impiedicand inghetarea. Atunci cand pojghita de gheata se formeaza oricum, pentru a dezgheta locul cu mingea sau sticla, toarna apa fiarta.


3 Ocupa-te de plantele iazului din gradina

La venirea iernii, nuferii intra intr-o stare latenta. Planta mai poate face frunze noi chiar si in sezonul rece, insa acestea din urma se dezvolta sub apa, la adancime, unde temperatura nu este atat de mica.

Cand nuferii se usuca, acestia trebuie curatati si scufundati pentru a-i proteja de frig. Daca radacina plantei nu ingheata, nuferii pot ramane in iaz pe toata durata iernii. In zonele reci, cu temperaturi foarte joase, iazul poate fi acoperit cu placi, peste care se pun straturi de paie sau frunze fixate cu pietre.

Restul plantelor din iaz se taie aproape de suprafata apei sau chiar mai scurte, pentru a sta in apa, in functie de specie si necesitati. In acest fel, se previne inghetarea plantelor.

Plantele marginale de iaz si cele sensibile, care nu rezista la frig in aer si nici nu pot ramane in apa trebuie aduse in interior iarna. Lasate in apa, astfel de plante putrezesc si polueaza iazul.

Sursa foto: ourhabitatgarden.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului