Amenajarea gradinii

#ingrijire plante #ingrijire gradina #plante perene

Ponturi pentru a avea o gradina usor de intretinut

Cel mai probabil, nici tu nu iti permiti sa petreci ore in sir in gradina, nici macar in week-end. Pentru ca gradina ta sa nu aiba de suferit, ai putea sa o infrumusetezi cu ajutorul unor plante usor de intretinut. Iata cateva ponturi menite sa te ajute sa obtii o astfel de gradina!



1. Alege plantele potrivite

Daca iti doresti rezultate rapide, poti opta pentru plante care se dezvolta rapid, dar care nu iti vor inghiti gradina. Astfel, iasomia-cartof (Solanum jasminoides) si floarea pasiunii ( Passiflora incarnata) sunt plante agatatoare care se vor dezvolta in timpul primaverii si al verii, pastrandu-si o parte dintre frunze si pe timpul iernii. Aceste doua plante vor oferi un aspect placut gradinii tale, fara a o sufoca.

Poti opta, de asemenea, pentru plante deosebite, care sa constituie puncte focale ale gradinii tale. Spre exemplu, ai putea alege "Pasarea de foc" (Phormium tenax), cu frunze lucioase cu dungi rosii-violet, sau palmierul-varza (Cordyline australis).

Nu in ultimul rand, iti poti decora gradina cu plante ornamentale plasate in ghivece sau alte containere. La fel de inedit si relativ usor de ingrijit va fi un bambus, de asemenea plasat intr-un vas, in interiorul gradinii.



2. Opteaza pentru plante care nu necesita taiere

O alta modalitate de a obtine o gradina usor de intretinut este aceea de a alege plante care nu necesita taieri si ajustari repetate. Arbustii care se dezvolta incet, de tipul copacelului exotic Pittosporum tenuifolium, cu frunze verzi-argintii, ar putea fi o alegere inteleapta, intrucat necesita o ingrijire minima.

Coniferele, palmierii si ferigile si-ar putea gasi, la randul lor, locul in gradina ta, avand un aspect deosebit, fara a fi complicat de ingrijit. Daca iti plac clematidele, dar eviti sa achizitionezi aceste plante din cauza ingrijirii ceva mai dificile, ai putea opta pentru plantele din grupul 1, mult mai usor de intretinut.



3. Evita plantele perene

Acest tip de plante pot fi o alegere superba pentru orice gradina, insa necesita ingrijiri nu de putine ori destul de complicate. Pentru a evita durerile de cap, poti aduce in gradina, in locul plantelor perene, unele cum ar fi Acanthus mollis, Rudbeckia sau nalba de gradina.

In plus, iti poti infrumuseta gradina si cu arbusti care infloresc, de tipul Choisya ternata, de mici dimensiuni, usor de ingrjit, cu flori parfumate in timpul primaverii. O alta optiune demna de luat in seama sunt ierburile decorative, cum sunt cele din genul Calamagrostis.



4. Renunta la udat si la plivit

Udarea plantelor din gradina in timpul verii iti poate manca mult timp liber, de aceea, pentru a evita acest efort, ai putea sa iti decorezi spatiul cu plante obisnuite cu conditiile de seceta. Printre acestea se numara Acanthus mollis, levantica, rozmarinul si urzicuta (Verbena bonariensis). In ceea ce priveste plantele din ghivece, ai putea opta pentru nepretentioasele petunii sau pentru nasturei.

Daca vrei sa scapi si de corovada plivitului, aplica un strat de mulci cu pietris - in acest fel, buruienile vor fi tinute sub control.

Sursa foto: pepinieres-ruiz.fr
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului