Amenajarea gradinii

#buget redus #gazon #decoratiuni #gradinarit #mulci #sfaturi gradinarit #alei si terase #garduri vii

Ponturi de gradinarit pentru un buget redus

Nu trebuie sa fii bogat pentru a obtine gradina mult visata, insa este necesar sa te implici in amenajarea ei. Noteaza cu atentie acele zone pe care le ai de acoperit si vezi ce tip de sol ai si cat de umbrite sunt portiunile pentru cultivat, pentru a sti ce trebuie sa plantezi pe ele. Iata cateva idei de gradinarit pentru cei care au un buget redus!


Renunta la gazon

Un gazon frumos implica si costuri destul de ridicate. Trebuie udat in fiecare saptamana si trebuie tuns de cateva ori pe luna. De asemenea, din cand in cand, gazonul are nevoie de fertilizator, pesticide si ierbicide. Daca nu ai copii, este bine sa renunti complet la gazon, altfel poti lasa pentru cei mici o portiune mai mica de iarba unde acestia sa se joace.


Alei si terase

Nu da banii pe terase scumpe din lemn, care au nevoie de vopsire si reparatii periodic. Construieste-ti o terasa din gresie argiloasa sau din piatra. Poti sa faci un drum pana la o cariera de piatra, de unde sigur vei obtine materie prima la costuri infime sau chiar gratis. Odata ce ti-ai construit terasa si aleia din aceste materiale, nu mai trebuie decat sa le uzi ocazional pentru a le mentine curate si stralucitoare.


Garduri vii

Renunta si la clasicul gard din lemn, mai ales ca trebuie sa-l vopsesti si sa-l lacuiesti in permanenta. In loc poti sa plantezi un gard viu din arbusti specifici, pe care sa ii tunzi atunci cand este necesar. Avantajul este ca ai curtea verde aprope tot anul, la un pret mic.


Decoreaza cu mulci

Pe langa rolul practic pe care il are mulciul, exista si un aspect estetic in utilizarea lui. In loc de iarba care trebuie intretinuta, poti acoperi solul cu acele bucatele mici de resturi vegetale care nu necesita niciun fel de ingrijire speciala. Curtea ta va arata foarte frumos astfel decorata si in plus vei scapa si de buruieni.


Insamanteaza plante native

A fi un bun gradinar inseamna a fi eficient, iar o buna cale de a face asta este sa insamnatezi plante indigene. Echinaceea si coada soricelului sunt cateva plante native, insa te poti interesa ce alte plante s-au adaptat excelent in zona in care ai gradina. Avantajul lor este ca rezista conditiilor meteo, cat si bolilor si daunatorilor locali, scutindu-te astfel pe tine de cheltuieli suplimentare.

Sursa foto: seekyt.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare