Amenajarea gradinii

#plante vesnic verzi #decor gradina #plante de gradina #intimitate #gard viu #plante

Plante vesnic verzi, bune pentru decor, dar si pentru a-ti asigura intimitatea

Plantele verzi permanent sunt perfecte pentru a construi un decor frumos si pentru a fi puse pe post de ecran de protectie, de intimitate. Unele dintre ele se maturizeaza si devin repede garduri vii si altele se dezvolta in timp ce tu cresti, alaturi de tine, in timp. Atunci cand planifici sa iti construiesti gradina si decoruld e acest tip, este bine sa nu alegi sa pui aceste plante in linie dreapta, cu in zig-zag, pentru a fi mai rasfirate, pentru a putea sa respire, pentru a putea sa primeasca soare din plin si pentru a avea un aspect mai plin, mai bogat atunci cand sunt privite si admirate. Este bine sa alegi sa pui mai multe specii pentru a te feri de daunatoarele care le pot distruge. Iata cateva exemple de plante vesnic verzi pe care poti alege sa le plantezi la tine in gradina pe post de decor si de protectie, de intimitate:

 

1. Buxus - Gard Viu

Sursa foto: royalplant.ro

Buxus este un favorit al europenilor in ceea ce priveste gradinile si amenajarile acestora. El raspunde extrem de bine taierilor, aranjarilor si formelor. Practic, se pot modela oricum doreste proprietarul, fiind facute forme diverse, incepand de la cele simple de tipul conurilor sau bilelor, pana la cele complexe, obiecte sau personaje celebre. Aceasta planta prefera de la soare puternic total, pana la umbra partiala si are mai multe variatati posibile, cea mai cunoascuta pe langa cea Englezeasca, fiind cea din Asia.

 

2. Tisa (Taxus Baccata)

Sursa foto: thetreecenter.com

Tisa este un foarte bun gard viu care raspunde si el bine la aranjare, la tundere. Aceasta planta creste mult ca inaltime si are o rata de crestere medie, nici foarte rapida, nici foarte lenta. Atunci cand este crescut foarte mult, poate sa fie tuns in iarna tarzie. El nu are flori si are fructe mici rosii si ace verzi. Exista mai multe varietati si poate sa stea in functie de acestea, fie la soare total, fie partial, fie in umbra.

 

3. Arborvitae Green Giant

Sursa foto: fast-growing-trees.com

Aceasta planta poate sa fie plantata aproape oriunde, de la nisip pana la argila. Ea formeaza o piramida ca forma si nu are nevoie de taiere, de tundere niciodata. Este un gard viu rezistent si nu ii cad frunzele iarna. Pentru a avea gard format din aceste plante, este bine sa pozitionati arborii la 1 m jumatate sau 2 m distanta unul de celalalt. Ei cresc foarte repede si au nevoie de soare total sau partial.

 

4. Holly (Ilex)

Sursa foto: hedgesdirect.co.uk

Fiind apreciata pentru frunzele lucioase si fructele rosii, Holly arata mai bine intotdeauna daca este tinuta permanent in atentie din punct de vedere al tunderii. Astfel ca se pastreaza o forma plina, bogata. Exista femele si masculi, iar femelele dau fructele rosii, iar masculii sunt adusi pentru polenizare incrucisata. Au nevoie de sol acid, iar specia Americana este mai adaptabila decat cea de tip Englezesc. Holly creste mediu din punct de vedere al vitezei si are nevoie sa fie la 1 m departare una fata de alta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului