Amenajarea gradinii

#hortensie #plante rezistente #bujor #narcisa #crin

Plante rezistente si usor de intretinut, pentru o gradina ca-n povesti

 

Uneori vrei doar sa te bucuri de gradina ta - vrei sa iesi afara si sa inchizi ochii, sa inspiri aer curat si sa te relaxezi in mijlocul micului paradis pe care ti l-ai creat. Ai nevoie de plante care nu necesita multa ingrijire, plante perene, care rezista de pe un an pe altul, astfel ca si in primavara sau in vara urmatoare sa le gasesti tot acolo unde le-ai sadit.

Cu siguranta nu iti doresti in gradina ta plante pe care, atunci cand vine frigul, sa fii nevoit sa le transferi in ghivece si sa le bagi in casa. Ei bine, deci stii ce nu vrei. Dar care sunt acele plante pe care le poti lasa in pamant de pe un an pe altul fara sa le pierzi? Iata o lista cu plante care te vor ajuta sa ai gradina la care ai visat:

Mararite 

Mararita (Cosmos Bipinnatus) este o este o planta erbacee cu inflorire de talie medie, originara din cele doua Americi. Este populara ca planta ornamentala in gradinile cu climat temperat. Florile ei sunt dintate pe margini, colorate in nuante diferite de roz, rosu, alb sau galben. Planta creste cu usurinta in plin soare sau la umbra partiala si va inflori din primavara pana toamna. Prefera solurile usoare, potrivit de umede.

Crin de toamna

Crinul de toamna (Hosta Plantaginea) este o planta perena, erbacee, extrem de decorativa, mai mult prin frunzis decat prin flori, fiind supranumita si „Regina gradinii de umbra”. Cele mai spectaculoase sunt frunzele plantei, intrucat au forme, texturi si nuante de verde dintre cele mai diferite: verde crud, verde intens, galbui, albastrui pana la albastru inchis, brumate, lucioase, gofrate, ovale, ascutite, in forma de inima, alungite. Unele dintre ele au margine alba, verde, crem sau albastruie. Planta infloreste, de regula, in mijlocul verii, din iunie pana in septembrie. Florile, care nu sunt neaparat spectaculoase, pot fi albe, lila, de culoarea lavandei sau mov.

Bujori

Bujorii sunt plante perene spectaculoase, care infloresc abundent in fiecare an. Din fericire, planta nu este pretentioasa, se planteaza si se ingrijeste usor. Varietatile pitice ating aproximativ 35 de cm, iar obisnuite ajung la 90 de cm. Odata plantati, bujorii iti vor oferi flori colorate si intens parfumate an de an. Planta este rezistenta inclusiv la seceta, insa e important totusi sa fie udata regulat mai ales in perioada iulie – august, cand bujorii isi formeaza mugurii incipienti pentru anul viitor.

Narcise

Narcisa este una dintre plantele pe care le adoram pentru parfumul lor, dar si pentru varietatea de forme si culori in care vine. Este extrem de nepretentioasa, insa trebuie totusi avut grija la excesul de apa, intrucat atunci cand solul este imbibat cu apa, radacinile plantei pot putrezi. Are nevoie de pamant nisipos de gradina si mranita. Pot sta in soare direct, vor fi cele mai fericite si te vor bucura cu flori din abundenta.

Hortensii

Hortensia este un arbust decorativ care produce numeroase flori, viu colorate, in inflorescente globulare. Este o planta foarte adaptabila la diverse tipuri de sol, prin urmare s-a raspandit prin toata lumea. In tara noastra, hortensia ramane una dintre cele mai cautate plante pentru gradini. Este posibil sa cresteti arbusti de hortensie si pe balcon, in ghivece de dimensiuni adecvate si respectand conditiile de lumina si hidratare necesare acestei plante. Hortensia te va bucura cu florile ei mari si frumoase pana toamna tarziu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului