Amenajarea gradinii

#plante #flori #amenajare gradina #ianuarie

Plante cu flori de crescut in luna ianuarie

La inceputul anului, in gradina sau in interior te poti bucura de plante cu flori. Ghioceii sunt unele dintre cele mai apreciate flori care apar in ciuda zapezii si, totodata, unele dintre primele flori proaspete din noul an. Arbustii din gradina de iarna infloresc inclusiv in luna ianuarie. In interior, ghivecele cu flori de Cyclamen inveselesc o incapere pana tarziu, la inceputul primaverii.

Iata cateva plante cu flori de crescut in luna ianuarie:


Chimonanthus praecox

Chimonanthus praecox este un arbust decorativ originar din China. La maturitate, arbustul atinge o inaltime de pana la 5 metri. In perioada decembrie-februarie, Chimonanthus praecox face flori galbene pe lemnul din anul precedent. Florile sunt mici, cu un diametru de 2 cm.

In sezonul rece, arbustul Chimonanthus praecox trebuie protejat de vanturile reci si de inghet. Este bine ca planta sa fie crescuta intr-un loc insorit. Dupa perioada de inflorire, arbustul poate fi tuns. Toaletarea incurajeaza cresterea abundenta a florilor in anul urmator.


Sarcococca confusa

Sarcococca confusa este un arbust vesnic verde, care face flori in iarna si la inceput de primavara. Florile sunt urmate de aparitia fructelor rosii, purpurii sau negre. La maturitate, arbustul atinge o inaltime de 2 metri.

Planta este apreciata pentru florile sale foarte parfumate, delicate, de culoare crem. Un alt avantaj al arbustului consta in faptul ca poate fi crescut in zone cu un nivel ridicat de poluare.


Eranthis

Eranthis este o planta ornamentala, perena, apreciata pentru florile sale. Planta face flori albe sau galbene, la inceputul anului. Florile rezista o perioada indelungata, ceea ce face Eranthis una dintre cele mai frumoase si mai potrivite plante pentru designul gradinii de iarna.

Pe langa flori, Eranthis este o planta apreciata datorita rezistentei la frig. In cazul speciei Eranthis hyemalis, florile pot aparea chiar si in conditii de zapada.


Cyclamen

Cyclamen este o planta de interior care poate fi crescuta cu succes in sezonul rece. Din noiembrie in martie, planta infloreste succesiv, florile fiind de culoare alba, rosie sau violet. Cyclamen persicum, de exemplu, este o specie a acestui gen care face flori in iarna.

Aceasta planta perena cu bulbi creste sub forma de tufa si poate fi crescuta in interior, in sezonul rece si in gradina, in restul anului.


Ghiocel

Ghioceii sunt unele dintre primele flori din noul an. Acestia pot fi vazuti in gradini incepand cu luna ianuarie, pana in martie. Aceste flori se dezvolta cel mai bine intr-un sol alcalin sau neutru.

Este bine ca floarea sa fie insamantata intr-un loc usor umbros. Pentru a te putea bucura de ei, planteaza-i in gradina undeva la vedere, de-a lungul aleilor sau in rasadurile de langa casa.

Planta trebuie divizata o data la 3 ani pentru a o feri de boli.

Ghioceii se pastreaza proaspeti cel mai bine in gradina. Odata ce sunt rupti, durata de viata este scurta. Ghioceii nu se comporta bine la transplantare.

Sursa foto: crozetgazette.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului