Amenajarea gradinii

#branduse #usturoi #toamna #plante gradina

Plante cu bulbi in noiembrie

Noiembrie este ultima perioada din an in care se mai fac lucrari in gradina in ceea ce priveste plantele cu bulbi. Acum este momentul pentru a ingriji plantele care infloresc acum si pentru a semana plantele care vor aparea in primavara.

Iata cateva lucrari care pot fi facute in gradina pentru plantele cu bulbi in noiembrie:


Plantarea usturoiului pentru anul urmator


Daca iti place usturoiul, in noiembrie poti sa semeni aceasta planta. Planta va germina incepand cu luna ianuarie sau februarie. Planteaza bulbii de usturoi la 2-4 cm adancime, asezand radacina in jos. Lasa o distanta de cel putin 10 cm intre plante. La inceputul primaverii, poti adauga un fertilizator lichid pana la sfarsitul sezonului. Pana atunci, radacina se va dezvolta in sol, iar din primele luni ale noului an, vor aparea primele frunze.


Plantele cu bulbi din urmatorul an


In noiembrie, pot fi plantate plantele cu bulbi pentru anul urmator. Primele plante vor fi florile colorate ale primaverii, care inveselesc gradina si hranesc insectele cu polenul lor. In general, bulbii trebuie ingropati la o adancime de 2-3 ori mai mare decat inaltimea acelui bulb, insa este bine sa verifici pentru fiecare planta in parte.

Daca vrei sa obtii un aspect cat mai natural, planteaza bulbii in grupuri de 5 pana la 10, astfel incat sa obtii manunchiuri de flori colorate. In noiembrie pot fi plantati bulbi de Trillium, Muscari neglectum, Erythronium (matasea ciutei), narcise, lalele, zambile etc.

Tot acum pot fi pusi bulbi de tuberoze specifici zonelor reci, care pot fi plantati toamna tarziu. Alti bulbi de tuberoze se depoziteaza din noiembrie pana in primavara, cand se planteaza din nou in gradina.

Lalelele pot fi plantate acum deoarece aceasta perioada friguroasa este favorabila plantelor. Solul rece protejeaza bulbii de atacul bolilor fungice. Pentru lalele, alege un loc insorit din gradina, la o adancime de 2-3 ori mai mare decat marimea bulbului si lasa un spatiu dublu intre bulbi. Poti planta lalele in noiembrie direct in gradina, in paturi de flori, borduri de flori, sub arbusti, presarati prin iarba sau direct in ghivece.


Inflorirea plantelor cu bulbi in noiembrie


Exista si plante cu bulbi care infloresc in luna noiembrie. Printre acestea sunt brandusele si ciclamele. In cazul branduselor de toamna, asteapta ca florile sa se ofileasca si scoate bulbii din sol. Separa bulbii mai mici, apoi replanteaza-i in gradina. Bulbii rariti fac plante noi, inmultind astfel colectia ta de flori de toamna.

Brandusele de toamna infloresc pana tarziu, chiar si in luna decembrie. In schimb, brandusele de primavara trebuie plantate acum, la finalul toamnei.

In cazul florilor cu bulbi care infloresc in aceasta perioada, este important ca locul sa fie curatat de buruieni si resturi vegetale din jurul plantei.

Pentru ca bulbii sa se dezvolte si sa se inmulteasca, nu taia frunzele si tulpinile plantelor dupa ce acestea au inflorit. Asteapta pana cand plantele se usuca.

Sursa foto: highhopesgardens.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare