Amenajarea gradinii

#peisagistica #amenajarea gradinii #design gradina

Peisagistica: ce rol are in amenajarea gradinii

Peisagistica constituie un element important pentru gradina din punct de vedere estetic. Insa beneficiile unui proiect de peisagistica facut corect nu se opresc aici. O peisagistica potrivita pentru terenul tau poate aduce economii consistente la cheltuielile anuale legate de casa.
 

Economie in amenajarea gradinii


Peisagistica reprezinta un factor important in ceea ce priveste cheltuielile legate de casa. Daca investesti intr-un design potrivit, poti reduce costurile cu incalzirea si racirea locuintei.

Peisagistica si luminozitatea gradinii


Un proiect peisagistic potrivit pentru gradina ta asigura protectie impotriva soarelui, vara, si impotriva vantului, iarna.

Designul gradinii trebuie sa includa arbori cu frunzis des, plantati in sudul si vestul casei. Coroana nu trebuie sa fie nici prea inalta, nici prea joasa, pentru a nu bloca campul vizual. Artarul, chiparosul, mesteacanul, stejarul sunt copaci umbrosi care actioneaza ca un filtru natural, ferind casa de razele directe ale soarelui si de vanturile puternice. Un aparat conditionat umbrit de un copac poate sa-si creasca eficienta cu 10%.

Arborii si arbustii asigura umbra si pentru aleile sau trotuarul din jurul casei. Acest lucru reduce radiatia termica si scade temperatura resimtita in aer.

In ceea ce priveste protectia impotriva vantului, proiectul peisagistic trebuie sa tina cont de zona in care se afla casa. Intr-o regiune umeda, un design corect permite curentilor de aer sa circule pe langa casa pentru ca pamantul si zidurile sa se poata usca. Intr-o regiune unde sunt curenti puternici de aer, acestia sunt blocati cu ajutorul unor arbori si arbusti cu coroane joase.

In nordul si nord-vestul casei se planteaza copaci vesnic verzi pentru a oferi protectie impotriva vantului. Pentru o protectie maxima, copacii se plateaza la o distanta fata de casa de cel putin 2 ori inaltimea copacului matur.

Iarna, rafalele de vant cu zapada pot fi oprite sa ajunga pana la zidul casei prin tufe medii, plasate in apropiere.
 

Peisagistica si rolul antipoluant


Peisagistica ajuta in controlul zgomotului si al poluarii din aer. Plantarea copacilor curata si raceste aerul absorbind praful si dizolvand poluantii. Este recomandat sa se foloseasca copaci nativi din acea regiune si copaci care necesita o cantitate redusa de apa.
 

Peisagistica si poluarea fonica


Designul gradinii are o functie de contracarare a poluarii fonice. O suprafata compacta cu arbori si arbusti capteaza energia fonica a surselor de zgomot, atenuand-o.

Pentru a scadea simtitor zgomotul, este nevoie de mai mult decat un sir de copaci de-a lungul strazii. Marginile gradinii trebuie sa fie construite din vegetatie lemnoasa deasa, dublata de un relief modelat cum este berma sau de un zid. Prin aceasta modalitate se reduc considerabil zgomotele si, odata cu ele, se scade nivelul de stres cauzat de expunerea la poluare fonica.

O peisagistica care are in vedere poluarea sonora este importanta in special in cazul locuintelor situate in zonele unde zgomotul porneste de la nivelul solului: autostrazi, centre comerciale etc.

Sursa foto: readersheds.co.uk
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare