Amenajarea gradinii

#iedera #gradina

Patru motive sa apreciezi iedera

Iedera are in general o reputatie proasta si este vazuta ca o planta daunatoare, insa are mai multe beneficii decat ai crede. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca aceasta planta agatatoare mai mult protejeaza cladirile, decat le dauneaza, asa ca poate este timpul sa iti schimbi parerea despre ea.

Iata patru lucruri pe care probabil nu le stiai despre iedera:

Iedera nu dauneaza copacilor

Multi privesc iedera ca pe o planta-parazit deoarece se catara adesea in copaci. Ei bine, de fapt ea are radacini separate si doar imbraca trunchiurile acestora, creand un peisaj de multe ori mirific.

Iedera nu se hraneste din seva copacilor pe care se catara si nici nu ii sufoca in stransoarea ei; doar cei foarte batrani si bolnavi ar putea avea de suferit sub greutatea ei, crengile vulnerabile riscand sa se rupa.

Iedera este o sursa de hrana si adapost pentru multe vietati

O coloana de iedera pe un trunchi de copac sau un "covor" de iedera insirat pe pamant sunt benefice si pentru o multime de specii de pasari si insecte care isi gasesc acolo hrana si adapost.

Toamna, iedera face flori mici si galbene care sunt o sursa de hrana pentru o multime de insecte intr-un moment in care resursele devin limitate. Diferite specii de viespi, bondarii si diferite specii de fluturi se hranesc cu nectar de la iedera si isi fac provizii pentru hibernare.

Fructele mici si negre al iederei sunt o sursa esentiala de hrana pentru pasari pe timp de iarna. 

De asemenea, multe pasari si animale mici isi gasesc adapost in desisul iederei in timpul sezonului rece.

Iederea nu dauneaza cladirilor, ci le protejeaza

Iedera care se catara pe ziduri nu dauneaza tencuielii, cum s-ar putea crede, pentru ca ea doar se lipeste pe suprafata, nu "sapa" in ea pentru a-si croi drum. 

Ea functioneaza ca un strat protector in calea poluarii, iar cercetatorii au stabilit ca, in timpul iernii peretii acoperiti cu iedera sunt cu 15% mai calzi decat cei liberi, ai aceleiasi cladiri.

O echipa de cercetatori de la Facultatea de Geografie si Mediu din cadrul Universitatii Oxford a realizat un studiu privind efectele iederei asupra peretilor din piatra. Rezultatul a fost ca iedera joaca un rol de protectie a zidariei, regland temperatura si umiditatea, ceea ce diminueaza efectul factorilor poluanti.

Iedera este o planta cu efecte terapeutice

In grecia Antica, Hippocrat folosea iedera pentru a preveni otravirea, a reduce inflatiile si ca anestezic. In prezent este un remediu folosit in afectiuni ale tractului respirator, cum ar fi astmul, bronsita, boala obstructiva pulmonara cronica, dar si in caz de inflamatii si artrita.

Aceasta planta are proprietati anti-inflamatorii, antioxidante, antivirale, antispastice, antimicrobiene si anti-tumorale.

Iata, deci, cate motive sa nu mai hulim atat de mult iedera si sa ne dam voie sa ne bucuram de aerul nostalgic si romantic pe care il da cladirilor, gardurilor si copacilor pe care se catara catre inaltimi. Ca sa nu mai vorbim despre spectacolul de culori pe care il ofera toamna, cand unele varietati de iedera dau verdele pe nuante de galben, portocaliu si rosu care ar face invidios orice pictor, oricat de talentat…

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare