Amenajarea gradinii

#gradina #arbust #arbusti gradina #nandina #bambusul sfant

Nandina, bambusul sfant care aduce fibra organica a viitorului!

Nandina sau bambusul sfant (Nandina domestica) este un arbust din familia Berberidaceae. Nativa in estul Asiei, din zona lantului muntos Himalaya pana in estul Japoniei, nandina este o planta care merita cu prisosinta sa fie cultivata la scara larga: din bambusul sfant se pot obtine fibre textile organice, de inalta calitate.

Descriere

Nandina este singurul membru al genului cu acelasi nume si este un arbust cu frunze persistente, pinate, cu colorit diferit, spectaculos, in functie de anotimp. Astfel, la sosirea toamnei, frunzele verzi se coloreaza in nuante de roz pana la purpuriu. Frunzele persista si iarna.

Florile sunt albe, adunate in ciorchini, si apar la sosirea verii. Fructele iau forma unor globuri rosu aprins si au un diametru de 5-10 mm. Se coc la finele toamnei si, daca nu sunt consumate de pasari, persista si in timpul sezonului rece.

Desi mai este numita si bambusul sfant, nandina nu este, de fapt, o specie de bambus. Poate atinge o inaltime de circa 2 m.

Cultivare si ingrijire

Nandina este o planta care necesita ingrijiri minime. Prefera amplasarea in zone bine luminate sau in penumbra. Este important, de asemenea, sa ii asiguri protectia impotriva curentilor puternici de aer si a temperaturilor extreme. Nandina rezista totusi la temperaturi care scad cateva grade sub limita inghetului.

Nandina nu este pretentioasa nici cand vine vorba despre tipul solului in care se dezvolta. Totusi, daca este posibil, asigura-i un sol cu un drenaj bun si bogat in humus. Retine ca bambusul sfant se descurca excelent si in solurile sarace, insa nu si in cele calcaroase, pe care le tolereaza cu dificultate.

Nici udarile nu ar trebui sa reprezinte o problema. Nandina trebuie udata regulat, in timpul perioadei de dezvoltare, pentru ca sistemul sau de radacini sa fie viguros. Ulterior, udarile pot fi realizate periodic. Inainte de inceputul sezonului de dezvoltare, se recomanda aplicarea unui fertilizant pentru plantele verzi.

Desi nu are nevoie de taieri, se recomanda ca partile bolnave sau uscate sa fie indepartate atunci cand apar. In ceea ce priveste taierile ornamentale, in vederea ajustarii dimensiunilor si a formei, acestea ar trebui sa fie realizate primavara.

Inmultire

Nandina se poate inmulti prin seminte, prin butasi sau prin marcotaj. Indiferent de tipul de reproducere ales, semintele sau lastarii trebuie sa fie amplasati la o distanta de minim 40 cm unii de altii.

Boli si daunatori

Nandina este rezistenta in fata atacului daunatorilor si a bolilor. Periodic insa poate fi afectata de diferite tipuri de virusuri, care ii reduc dimensiunea frunzelor. De asemenea, pe suprafata nandinei poti intalni periodic cosenile.

Nandina, fibra viitorului

Nandina este folosita si in industria textila, fibra de bambus sfant fiind din ce in ce mai utilizata, in special in Japonia. Intrucat nandina este un arbust rezistent, cultivarea sa nu implica necesitatea folosirii de pesticide, fapt care transforma fibra de bambus sfant intr-una organica. Din nandina se poate obtine, astfel, bumbacul organic, varianta mai prietenoasa cu mediul inconjurator a bumbacului clasic.

Foto: en.wikipedia.org
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului