Amenajarea gradinii

#compost #pietris #ingrijire gradina #mulci #scoarta de copac #plante sanatoase #activitati gradinarit #coji boabe de cacao

Mulciul, litiera gradinii tale: 4 tipuri pentru plante sanatoase si viguroase

Mulciul este acel strat organic, alcatuit din frunze, paie, rumegus sau resturi vegetale, folosit pentru a impiedica dezvoltarea necontrolata a buruienilor si a pastra un nivel optim de umiditate la nivelul solului, dar si in scop decorativ. Diferite tipuri de mulci sunt aplicate in diverse zone ale gradinii, in functie de plantele si conditiile pe care le ofera terenul in cauza. Pentru o gradina desavarsita, iata patru feluri de mulci care vor imbunatati aspectul spatiului din jurul casei.

1. Pietrisul

Pietrisul este mulciul ideal pentru zonele umbroase ale gradinii sau pentru cele in care ai sadit plante suculente. Explicatia este simpla: pietricele absorb o cantitate mai mare de caldura decat materia organica, fapt care le face ideale pentru gradinile reci si pentru acele plante care se descurca excelent in soluri cu umiditate scazuta.

2. Scoarta de copac

Scoarta de copac este, in schimb, mulciul perfect pentru tufisuri si arbori. Fiind bogata in carbon, scoarta de copac trebuie maruntita temeinic inainte de a fi transformata in mulci, ulterior oferind protectie solului din jurul plantelor selectate timp indelungat.

Aplica mulci sub forma de scoarta de copac bine maruntita in jurul tufisurilor, arbustilor, pomilor si altor copaci din gradina aflati in panta, intrucat textura sa va impiedica alunecarea provocata de precipitatii, oferind, astfel, o protectie eficienta.

3. Cojile de boabe de cacao

Cojile de boabe de cacao sunt bogate in azot si pot fi folosite cu incredere in calitate de mulci. Desi, in conditii de umiditate crescuta, au tendinta sa mucezeasca usor, mucegaiul produs este inofensiv pentru plante si animale. Nu acelasi lucru se poate spune despre cojile in sine: intocmai precum cacaua si ciocolata, si cojile sunt toxice pentru caini. Evita, asadar, sa le utilizezi ca mulci in zonele in care patrupedele au acces.

4. Compostul

Compostul, acest ingrasamant natural pe care il poti obtine dintr-un amestec de resturi vegetale si animale si folosi pentru a-ti hrani plantele de gradina, poate fi utilizat si in calitate de mulci protector.

Chiar daca nu va impiedica la fel de eficient dezvoltarea buruienilor precum mulciul lemnos, compostul are avantajul de a imbogati solul cu nutrientii de care plantele au nevoie pentru a creste viguroase. Asadar, imprastie cu incredere o cantitate generoasa de compost de-a lungul straturilor de flori si de legume.

Surs foto: kampsinc.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului