Amenajarea gradinii

#mulcire #gradina iarna #mulcire iarna

Mulcirea in gradina de iarna

Mulcirea iarna asigura o patura protectiva pentru plante, care le ajuta sa reziste pe durata iernii, sanatoase si gata sa se dezvolte odata cu venirea primaverii.

In iarna, mulcirea se face din alte motive decat cea din primavara si toamna. Iarna, mulcirea este necesara pentru a proteja plantele de conditiile dure de temperatura, de inghet si vant. Pentru ca aceasta procedura sa aiba efectul dorit, mulcirea este important sa fie facuta corect si la timpul potrivit. Numai astfel plantele vor ramane protejate si sanatoase pana in primavara, cand isi vor relua ciclul de activitate.
 

De ce este necesara mulcirea iarna


Principalul motiv pentru care este necesara mulcirea in timpul iernii este pentru a pastra pamantul inghetat. Acest lucru se poate face printr-o patura de materiale organice care pastreaza temperatura solului constanta si care nu lasa razele soarelui sa patrunda in zilele insorite de iarna. In timpul iernii, plantele trebuie sa hiberneze.

Pentru ca ele sa se poata dezvolta corect in urmatorul an, plantele nu trebuie sa inceapa sa creasca iarna, odata cu primele zile mai calduroase. Iarna se intampla des sa fie variatii de temperatura.

Acestea expun plantele si bulbii intemperiilor, ceea ce face ca planta sa devina foarte vulnerabila la boli. In zilele mai calduroase de iarna, in lipsa unui strat protector, plantele ar putea incepe sa se dezvolte, in loc sa hiberneze. Cand plantele cresc prea repede, creste riscul ca acestea sa moara.

Un alt avantaj al mulcirii iarna este ca prin mulcire se conserva apa existenta in sol, pastrand astfel straturile umede. Apa care cade de la ploaie sau de la zapada este absorbita de sol si tinuta aproape de radacina plantelor . Un alt avantaj il reprezinta faptul ca prin mulcire se evita aparitia buruienilor. In primavara, acestea sunt mai putine sau chiar deloc.
 

Cum poti face mulcirea gradinii de iarna


Pentru mulcire, ai nevoie de materiale tocate precum paie, ace de pin, crengi de brad, coaja de copac maruntita, compost etc. Insa cel mai bun material pentru mulcire il reprezinta chiar stratul de zapada. Acesta constituie un bun izolator si protector al plantelor.

Pentru a proteja plantele perene , asteapta sa treaca primul inghet. Daca se face prea devreme, mulcirea impiedica razele soarelui sa ajunga la frunze si astfel nu mai este posibila fotosinteza. Plantele nu vor putea sa produca si sa stocheze suficienti carbohidrati pentru a trece cu bine peste iarna.

Cand temperatura coboara sub 13 grade Celsius, poti intinde materialul in jurul plantelor, la baza acestora. Stratul nu se pune prea aproape de tulpina plantei sau de coroana. In caz contrar, ai putea sa creezi un adapost unor agenti patogeni, mucegaiului, bacteriilor sau altor organisme care ar putea ataca planta. De exemplu, un material compact asezat in jurul coroanei plantei favorizeaa aparitia bolilor si ciupercilor.

Stratul pentru mulcire se da la o parte primavara, odata ce incepe dezghetul si se simte in aer mirosul de pamant proaspat. In alt moment, solul trebuie dezgolit pentru a putea sa fie incalzit de razele soarelui.

Sursa foto: telegraph.co.uk
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare