Amenajarea gradinii

#gradina meditareneana #amenajare gradina #stil mediteranean

Mirodeniile meditareneene, in gradina ta

In ultimii ani, oamenii au devenit mai responsabili cu ce mananca si au invatat ca sanatatea trebuie protejata si cu ajutorul alimentelor de calitate. Dar, cu siguranrta ai vrut sa gatesti diverse mancaruri cu mirodenii care nu se gasesc neaparat la noi in tara.

 

Gustul si aroma pe care-l dau, spre exemplu, busuiocul in mancare, sunt inconfundabile. Ca sa nu mai vorbim de oregano. Aceste mirodenii sunt de origine mediteraneeana, dar le poti avea si tu in propria gradina, daca vei tine cont de cateva sfaturi.

In primul rand, amenajarea unei astfel de gradini impune doi pasi extremi de importanti. Partea de gradina pe care vrei sa o aloci pentru o astfel de plantatie trebuie aranjata in functie de puterea ta de munca, dar si de imaginatie. De ce? Pentru ca o simpla particica de pamant se poate transforma intr-un adevarat covor cu forme si culori de tot felul.

Este foarte important sa existe un loc pentru accesul la plante, adica alei sau poteci. Rezultatul va fi unul remarcabil, pentru ca atmosfera va fi una deosebita.

Principala problema a plantelor mediteraneene este aceea ca nu suporta deloc frigul. De aceea este bine sa stii ca ai nevoie de materiale de constructii ce evoca arhitectura de pe coastele Mediteranei. Acoperisuri cu olane, garduri de piatra, pavaje cu piatra, detalii cu teracota smaltuitasau nu.

Poti planta trandafiri, irisi, bujori, petunii, levantica, toporasi, lavanda, lamai, mandarini, leandrii, trandafiri de China, rodiu, agave etc. Aseaza plantele in straturi in asa fel incat sa pui impreuna plante care se pot alatura, in functie de caracteristici.

In gradina mediteraneana, boltele si stalpii de fier forjat cu flori agatatoare realizeaza un aspect deosebit. Bougainvillea este una dintre cele mai bune alegeri in materie de plante cataratoare. Arbustul de bougainvillea rezista bine la umezeala, frig si seceta. Pe langa boltele de flori, mai poti utiliza spaliere cu trandafiri sau cu struguri.

Pe marginile zidurilor poti aseza jardiniere in care sa plantezi flori sau plante aromatice

Din gradina ta mediteraneana nu trebuie sa lipseasca oregano-ul. Se evidentiaza de orice preparat si este bun de folosit in bucatarie si pentru alte preparate in afara de pizza. Varietatea salbatica e foarte vivace si se raspandeste foarte repede.

In afara de oregano, este bine sa plantezi si busuioc, o alta planta careia nu-i place vantul si frigul. Din contra, iubeste caldura si lumina. Are un parfum aparte, intens si prezinta multe varietati cu frunze, culori, talie si arome diferite.

Se pastreaza foarte bine atat in congelator, cat si in camara, in stare uscata. La mancarurile gatite se adauga in timpul fiertului sau prajitului (fripturi, peste), iar la hrana rece (salate, branzeturi, preparate de rosii sau cartofi) se adauga la sfarsit.

Frunzele siminocului, o planta cu flori galbene si marunte, mai putin populare pe la noi, au, de asemenea, un parfum aparte, doar ca acestea trebuie puse in mancare la finalul procesului de gatit.

La fel ca si oregano, siminocul prefera locurile insorite, aride si pietroase, iar rezultatele sunt pe masura, pentru ca planta poate ajunge si pana la 40 cm inaltime.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului