Amenajarea gradinii

#sera #sera gradina #izolare sera # sera iarna

Izolarea serei pentru iarna

A sosit iarna si nu stii ce sa faci cu plantele pe care le ai deja in sera? Poti alege sa izolezi sera, cu materiale speciale, care sa ajute la mentinerea caldurii in interior si, in acest fel, sa te asiguri ca plantele tale vor trece cu bine peste iarna, fara a genera costuri majore de intretinere.

Izolarea serei este foarte importanta in sezonul rece. Ajuta la reducerea costurilor si mareste eficienta. Daca locuiesti intr-o zona mai rece si trebuie sa pastrezi o temperatura ridicata in sera, lucrarile de izolatie te vor ajuta sa economisesti multi bani.

Insa, inainte de a izola sera, este foarte important sa stii care sunt diferentele intre diversele materiale de izolatie care se gasesc in comert. Unele materiale reduc cantitatea de lumina care ajunge la plante, astfel ca este indicat sa alegi materiale care nu vor distruge sau afecta procesul de dezvoltare al plantelor din sera.


Ce materiale alegi pentru izolarea serei


Sticla in strat dublu.
Aplicarea unui strat dublu de sticla reprezinta cea mai eficienta metoda de izolatie a intregii sere. Daca ai de gand sa folosesti aceasta metoda, ai grija insa sa utilizezi sticla dubla inca de cand proiectezi sera. Este un tip de izolatie mai scump, insa ofera numeroase beneficii.

Plastic de protectie. Acesta este un alt tip de material de izolatie pentru sera, foarte eficient. Plasticul de protectie este realizat din mai multe straturi de plastic, este foarte rezistent si are o durata de viata de 3 - 4 sezoane. Este astfel un material eficient, cu un cost redus. Prin comparatie, un singur strat de plastic este mai putin eficient decat acest plastic de protecite, care previne pierderea de caldura.

Ecrane termice. Acest tip de material pentru izolatia serelor este format din plastic sau alte materiale translucide, precum cele laminate. Ecranele termice sunt atasate prin fire la streasina sau marginea serei.

Ecranele termice sunt asezate orizontal pe latimea serei, in special in timpul noptii. Sunt perfecte pentru conservarea caldurii in timpul noptii. Actioneaza prin reducerea cantitatii de caldura care se ridica in partea de sus a serei. Aerul cald coboara apoi in jurul plantelor. Ecranele termice sunt ideale si pentru izolarea unei portiuni din sera, atunci cand vrei ca cealalta parte sa ramana neincalzita.

Panouri de polistiren. Aceste panouri reprezinta o alta optiune pentru izolatia serei. Panourile din polistiren reduc cantitatea de caldura pierduta si se monteaza de obicei la baza serei. Poti folosi si panouri de sticla, in combinatie cu cele din polistiren. Trebuie insa sa ai grija sa le indepartezi la sosirea sezonului cald.

Dupa cum vezi, exista numeroase optiuni atunci cand vine vorba de izolatia serei pe timpul iernii. Tipul de izolatie pe care il alegi depinde in mare masura si de plantele pe care vrei sa le cresti in sera, dar si de marimea serei.

Serele mai mari au nevoie de anumite materiale de izolatie, pentru a capta eficient caldura in structura. De asemenea, tipul de izolatie ales depinde si de bugetul pe care il ai, dar si de conditiile de mediu in care se afla sera.



Sursa foto: 3businessideas.blogspot.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului