Amenajarea gradinii

#decoratiuni #luminite #craciun #gradina

Luminitele de Craciun in gradina: ce trebuie sa stii - I

De indata ce apar in oras, luminitele de Craciun te trimit cu gandul la magia sarbatorilor de iarna. Ce ar fi daca nu te-ai multumi sa le admiri de la distanta si ai alege sa iti impodobesti gradina cu astfel de decoratiuni festive? Daca ti-ai propus sa aplici si tu luminite de Craciun, iata ce ar trebui sa stii!

1. Planificarea activitatii

Cel mai probabil, vei intra in atmosfera sarbatorilor de iarna la inceputul lunii decembrie. Ideal, tot in aceasta perioada ar trebui sa iti concepi si planul de amenajare a gradinii pentru a avea ragazul necesar pentru a face totul ca la carte. De aceea, gandeste-te bine inainte de a porni la cumparaturi, in cautarea instalatiilor de luminite perfecte pentru gradina ta.

Cum amplasarea siragurilor luminoase este esentiala, iata cateva dintre zonele exterioare casei unde le-ai putea pune:

- de-a lungul marginilor acoperisului casei sau pe streasine;

- in copaci, pe gardul viu si pe arbusti;

- in jurul stalpilor;

- la ferestre, pe ramele acestora;

- pe marginea aleii principale din curte sau in preajma acesteia;

- in jurul punctelor focale din gradina (sau le-ai putea transforma pe ele insele puncte focale).

Ia dimensiunile fiecarui spatiu in care vrei sa plasezi instalatii de lumini, calculeaza lungimea totala si hotaraste cate astfel de siraguri va trebui sa achizitionezi. Nu uita, atunci cand faci calculele, sa iei in considerare si distanta de la locul de amplasare la cea mai apropiata sursa de energie electrica.

Chiar daca numarul luminitelor pe care vrei sa le incluzi in gradina si in curte poate fi oricat de mare iti doresti, pentru a nu consuma foarte mult, dar si pentru a evita sa iti incarci inutil privelistea, gandeste-te ca nu ar trebui sa fie mai mult de 100 de beculete la aproximativ 30 cm, respectiv la fiecare jumatate de copac sau arbust. Spre exemplu, un copac de circa 1,8 m va necesita un minim de 400 de beculete, dar nu mai mult de 600.

2. Achizitionarea instalatiilor de lumini

De indata ce stii lungimea si numarul instalatiilor de lumini care iti sunt necesare , gandeste-te la tipul celor din urma. Ideal, acestea nu ar trebui sa consume foarte mult si sa fie cat mai luminoase. Iata cateva variante:

- instalatiile cu beculete incandescente: sunt cele traditionale; sunt ieftine si ofera o lumina calda; sunt de dimensiuni diferite, cu 50 sau chiar 300 de beculete, si sunt disponibile intr-o varietate de culori;

- instalatiile cu lumini LED: o idee mai noua, acest tip de instalatii de luminite imprastie o lumina stralucitoare, beculetele nu se incalzesc si sunt rezistente; sunt mai scumpe decat cele traditionale, insa consuma mai putin, ceea ce le transforma intr-o investitie profitabila pe termen lung.

Indiferent de tipul de instalatii de lumini pentru care optezi, tine cont de urmatoarele:

- instalatiile trebuie sa fie destinate uzului in exteriorul casei; daca pe cutia produsului nu este mentionat acest detaliu important, este de preferat sa nu le folosesti in curte si gradina;

- alegerea unui singur tip de instalatii pentru exteriorul casei iti va usura demersul de inlocuire a becurilor arse, dar si conectarea unui sirag la un altul;

- cumpara 1-2 seturi de instalatii luminoase in plus, in cazul in care te hotarasti in ultimul moment sa iti impodobesti gradina cu mai multe beculete.

Sursa foto: outdoor-lightszone.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului