Amenajarea gradinii

#apa #fantani #licurici #licurici gradina #sursa de apa

Licuricii iti lumineaza gradina? Iata cum ii pastrezi in jurul casei!

Desi mai putin raspanditi in Romania decat in alte tari si continente, licuricii isi pot face simtita prezenta in gradinile de pe intreg teritoriul tarii. Daca ai remarcat ca gradina ta prinde viata si este invaluita de luminite miscatoare dupa lasarea serii, ti-ai putea dori sa te asiguri ca simpaticele insecte raman in jurul casei tale. Iata ce ai de facut!

1. Renunta la luminatul exterior excesiv

Ce poate fi mai placut decat sa te bucuri de o seara linistita si calduta de vara pe terasa casei tale? Daca spatiul este amenajat corespunzator, cel mai probabil este presarat si cu multiple surse de iluminat. Pentru a te asigura ca licuricii se simt ca acasa in curtea si gradina ta, nu ar strica totusi sa renunti la cateva becuri si, eventual, sa stingi toate luminile exterioare de indata ce intri in casa.

Explicatia consta in faptul ca licuricii se folosesc de bioluminescenta pentru a comunica si a se imperechea, iar lumina artificiala excesiva interfereaza cu aceste procese, determinand reducerea populatiilor de licurici.

2. Mizeaza pe sursele de apa

O mica fantana, un vas generos cu apa pentru pasari, un iaz - oricare dintre aceste variante este potrivita atunci cand vrei sa te asiguri ca licuricii beneficiaza de un mediu optim dezvoltarii lor in spatiul din jurul casei tale.

Aceste insecte adora zonele mlastinoase din apropierea apelor statatoare, astfel ca, desi este foarte posibil ca locuinta ta sa nu se afle in preajma unui lac, sursele de apa mentionate anterior s-ar putea dovedi alegeri inspirate pentru a le atrage si mentine in curtea si gradina casei tale.

3. Evita excesul de pesticide si fertilizatori

Este lesne de inteles ca substantele chimice disponibile in comert, destinate indepartarii daunatorilor din gradina, au mari sanse sa nu fie pe placul populatiei de licurici din jurul casei tale. Chiar daca pesticidele nu sunt special concepute sa elimine micile insecte lucitoare, nu este deloc exclus ca acestea sa fie influentate negativ.

Redu, asadar, cantitatea de pesticide, cat si pe cea de fertilizatori, utilizata in gradina si, eventual, opteaza pentru variante eco de a-ti hrani plantele si de a tine la distanta daunatorii.

Sursa foto: loumessugo.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului