Amenajarea gradinii

#umbra #legume #lumina

Legume care cresc si in zone mai umbroase

Multi gradinari cred ca nu pot cultiva legume intr-o gradina cu umbra partiala, dar destule plante se dezvolta cu succes si in aceste conditii si iti pot oferi o recolta bogata.



Absenta luminii continue a soarelui de-a lungul zile creeaza un mediu in care rosiile, ardeii sau dovleceii nu pot rodi, insa exista multe legume care accepta si conditii mai putin ideale.

Nu exista insa legume care sa creasca la umbra constanta. Cele mai multe legume care nu au nevoie de lumina continua a soarelui accepta intre 3 si 6 ore de lumina pe zi sau umbra intermitenta constanta, cum este cea produsa de copacii care nu au o coroana foarte densa.

Cresterea legumelor intr-o zona care nu este scaldata de lumina soarelui toata ziua are si avantaje. Legumele vor avea nevoie sa fie udate mai rar, iar cele care se usuca in lumina puternica a soarelui vor creste mai bine cu umbra partiala.


Legume care cresc si in zone mai umbroase

Legumele cel mai des cultivate in zone mai umbroase: salata verde , rucola, andive, conopida, broccoli, sparanghel, mazare, sfecla, varza, varza de Bruxelles, ridichi, spanac, napi, creson si unele soiuri de fasole.

Plantele aromatice care pot creste cu succes in zone mai umbroase sunt salvia, rozmarinul, mustarul negru si dafinul.

In functie de varietatea legumelor si plantelor aromatice, acestea pot creste la fel de bine intr-o gradina partial umbrita sau pot produce o recolta mai mica (sparanghelul).


Fructe care cresc si in zone mai umbroase

Poti cultiva in gradina ta cu umbra partiala si mai multe soiuri de fructe, care fac fata bine acestor conditii de mediu. Cele mai des cultivate fructe in zonele mai umbroase sunt capsunile de munte, zmeura care rodeste toamna, unele soiuri de prune si pere, ciresele Morello, coacazele rosii si gutuile.


Secretele gradinii cu umbra partiala

Un gradinar care nu are cel mai ideal spatiu pentru o gradina nu trebuie sa renunte la legumele preferate. In functie de conditiile specifice de mediu, unele legume vor creste mai bine ca altele si vor oferi recolte bogate.

Alti factori care pot afecta dezvoltarea legumelor tale sunt tipul de umbra, componenta pamantului din gradina, temperaturile zilnice si umiditatea din gradina.

Orientarea gradinii joaca deasemenea un rol important in cresterea legumelor. Gradinile in panta orientate inspre Nord sunt de obicei mai racoroase si umbroase. Cele situate pe o panta catre Sud pot fi prea uscate vara si legumele plantate aici pot beneficia de putina umbra in plus in zilele toride de vara, pentru a pastra umezeala pamantului si a radacinilor.

In gradina cu umbra partiala, bolile si daunatorii pot fi o problema mai mare, datorita gradului mai ridicat de umiditate. Verifica plantele in fiecare zi, pentru a te asigura ca le merge bine. In zonele umbroase si umede, melcii iti pot devora salata in scurt timp.

Daca umbra din gradina ta se datoreaza copacilor, radacinile acestora iti pot invada pamantul special pregatit cu ingrasaminte organice pentru legume. Razoarele inaltate pot fi cea mai buna solutie pentru o gradina de legume cu umbra partiala.

Sursa foto: Landscapingideasnow.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului