Amenajarea gradinii

#pom fructifer #arbust #arbusti fructiferi #kumquat

Kumquat, un pom fructifer exotic in gradina ta

Kumquat este un arbore peren, exotic, de mici dimensiuni, utilizat in scop practic si decorativ. Planta arata foarte bine intr-o gradina colorata, cu pomi fructiferi sau poate fi crescut intr-o sera sau in casa pentru fructele sale.

Kumquat este plasat fie in familia Rutaceae, genul Fortunella, fie in genul Citrus. Nu se cunosc cu exactitate originile sale, insa se crede ca arborele de Kumquat este nativ din China. Incepand cu secolul al XIX-lea, Kumquat-ul este crescut in Europa si America in primul rand ca planta decorativa in gradini, pe terase sau in sere. Exista mai multe tipuri de Kumquat: Hong Kong, Marumi, Meiwa, Nagami.
 

Kumquat - Conditii de crestere


Kumquat-ul este un arbore care necesita temperaturi intre 26 si 37 grade Celsius, pentru conditii ideale de mediu. Cu toate acestea, planta poate tolera si temperaturi de 10-15 grade fara sa pateasca nimic. Cand temperaturile coboara sub 10 grade Celsius, planta trebuie adusa inauntru pentru a o proteja de frig.

Unul dintre lucrurile care deosebesc Kumquat-ul de alte plante citrice este faptul ca acest arbore intra intr-o stare de latenta iarna. Aceasta stare este atat de profunda incat planta ramane inactiva vreme de cateva saptamani, fara sa faca lastari sau muguri. Primavara, copacul inmugureste si infloreste dupa ce se face vreme calda afara.

Arborele de kumquat are o crestere lenta si poate ajunge pana la o inaltime de 3 metri. Kumquat-ul crescut direct in pamant se inalta mai mult decat cel care este plantat in ghiveci.

Planta este bine sa fie tinuta intr-un loc insorit, dar unde beneficiaza partial si de umbra. Aseaza copacul intr-un loc ferit de curent deoarece vantul nu-i prieste. Daca tii ghiveciul in casa, aseaza-l intr-un loc luminos din locuinta, pentru ca arborele sa aiba lumina naturala multe ore pe zi. Este bine ca lumina sa fie indirecta, pentru a nu-l usca.

In cazul in care este plantat in ghiveci, kumquat-ul trebuie pus intr-un pamant bogat. Cand este pus direct in gradina sau in ghiveci, solul trebuie sa fie foarte bine drenat.

Pomul face flori albe, parfumate placut. Crengile de kumquat sunt verzi, spinoase, cu frunze simple, zimtate in varf si de un verde deschis. Planta da fructe de mai multe ori pe an in regiunile calduroase. Din acest motiv, desi se adapteaza bine si la zone cu temperaturi mai mici, este recomandat sa fie crescut intr-un climat calduros.

Kumquat-ul poate fi plantat direct in gradina sau tinut in ghivece mari. Planta are nevoie de irigare si hranire constanta. Este bine sa-l uzi astfel incat pamantul sa-si pastreze un anumit nivel de umiditate, fara sa exagerezi. Prea multa apa distruge copacul. Fertilizarea se face regulat si masurat, cu exceptia iernii cand nu mai este nevoie sa hranesti planta.
 

Fructele de kumquat


Fructele de kumquat se folosesc pe post de decoratiuni sau pentru consum in compozitia unor marmelade, se confiaza etc. Aceste fructe seamana foarte bine cu mandarinele si portocalele dar sunt fie rotunde, fie alungite, ovale. Fructele au o coaja moale si subtire, de culoare rosu-portocalie, uleioasa, cu un gust dulce. Pulpa fructului de kumquat este acra.

Sursa foto : pernellgerver.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului