Amenajarea gradinii

# iulie 2020 #calendarul gradinarului #activitati gradinarit #iulie #gradina

Iulie 2020 - calendarul gradinarului! Ce trebuie sa faci luna aceasta in gradina

Luna iulie este o luna plina pentru gradinari. Gradina de legume solicita cel mai mare efort. Gradinarii trebuie sa culeaga recoltele vechi, sa planeze noi legume si se asigure ca plantele lor au tot ceea ce au nevoie pentru a se dezvolta corespunzator. Insa nici alte parti ale gredinii nu trebuie uitate. Iata ce activitati de gradinarit sunt obligatorii in luna iulie.

Gradina de legume

Iulie este o luna plina pentru gradina de legume. Acum se culege ultima recolta de mazare, dar si recoltele de cartofi timpurii, dovlecei, zuchinni si fasole pastai.

Ceapa si usturoiul se scot din pamant si se lasa la uscat, apoi se leaga pe funii si se depoziteaza in magazie.

Daca ai plantat morcovi, patrunjel (pentru radacina) si telina este indicat sa le raresti pentru a se dezvolta corespunzator. O metoda prin care poti stimula cresterea radacinii acestor plante este prin taierea frunzelor.

Se verifica rosiile si se leaga pe araci, daca este necesar. Periodic, se vor lega pe araci si noii lastari crescuti, astfel incat fructele sa nu duca la ruperea crengilor plantei.

Parcelele de pamant eliberate de culturile timpurii, sau de primavara de pregatesc pentru noi recolte. Aici se pot planta, pentru recolta de toamna, sfecla rosie, fasole, mazare, ceapa, varza, conopida, salata, andive si ridichi(de luna si/sau negre).

Se va uda periodic gradina, in functie de nevoile fiecarei legume in parte si se inlatura buruienile.

Pomii si arbusti fructiferi

In luna iulie se culeg ultimele recolte de visine si cirese, se continua culegerea caiselor si se va incepe culegerea prunelor. In aceasta luna se vor culege periodic, pe masura ce se coc, zmeura si murele.

Vita-de-vie se leaga pe araci, daca este necesar, si se dirijeaza lastarii noi pentru a creste pe araci/bolta. Daca ai soiri de vie timpurii, poti culege primele recolte.

Plante ornamentale

Si florile au nevoie de ingrijiri in luna iulie. Acestea trebuie udate periodic, in functie de nevoie, pentru a nu fi afectate de seceta. Plantele care au nevoie de umiditate crescuta trebuie udate atat dimineata cat si seara.

Ingrijirea gazonului

Gazonul nu trebuie neglijat in luna iulie, chiar daca teburile in gradin apar sa nu se mai termine. Acesta trebuie tuns cu reglaritate, insa spre deosebire de lunile anterioare, este indicat sa-l lasi cu 5-10 cm mai lung, pentru a nu permite umezelii din sol sa se evapore rapid. 

Sursa foto:pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului