Amenajarea gradinii

#gazon #gradina #amenajare gradina #udare

Sfatul expertului: Irigarea gazonului pe timp de canicula

Perioada calduroasa din timpul anului este critica pentru gazonul din gradina. Irigarea acestuia constituie un aspect extrem de important care se observa in dezvoltarea lui. Temperaturile ridicate din timpul zilei usuca solul, iar la nivelul plantei are loc un stres hidric. Doar printr-o irigare corecta se vor elimina problemele la nivelul aspectului si dezvoltarii speciilor de iarba din gazon.

 


Udari atente si corecte


Spatiile gazonate care nu dispun de o instalatie de irigare se vor uda cu furtunul, folosind un sprayer care va distribui apa sub forma dusului. Udarea se va face uniform, cu o cantitate de apa suficienta, astfel incat pamantul sa fie imbibat, evitand formarea baltilor de apa pe teren.

Dupa udare nu se intra pe teren pentru a nu se forma urme. Batatorirea terenului umed va duce la aparitia unor problem ce tin in mod special de aspectul gazonului.

Putem folosi si aspersoare portabile, care se cupleaza prin mufe la furtun, usurand udarea. Acestea se muta dupa intervalul de timp in care au udat zona in care au fost pozitionate.


In zilele caniculare, este bine sa evitam irigarea, din cauza faptului ca pamantul si plantele sunt incinse, apa este rece si se creeaza o diferenta prea mare de temperatura, inabusind iarba.

 

  • Udarile se vor face dimineata devreme si seara dupa apusul soarelui. In cazuri de urgenta se poate iriga si pe timpul zilei, cu conditia ca in zona de irigare sa nu se afle plante, pentru ca prin aspersie apa sa nu le ude frunzele.

 

  • Daca zona in care se planteaza gazonul este expusa soarelui o mare parte a zilei si daca spatiul din gradina permite, se pot planta arbori care formeaza o coroana mai restansa in primii ani de vegetatie , protejand gazonul de arsita. Un exemplu foarte bun este mesteacanul , datorita calitatilor sale decorative.



Sisteme de irigare cu senzori


Alegerea sistemului de irigare este facuta in general in functie de buget. Unul dintre cele mai ieftine sisteme este cel mechanic, activat cu ajutorul robinetului. La nivelul urmator se afla sistemul de irigare cu central, respectiv cu posibilitatea de programare a intervalului de udare.

In ultimii ani, s-au dezvoltat foarte mult sistemele de irigare prin aspersie, cu centrala automata de comanda si senzor de ploaie.

Centrala automata ne permite sa programam orele de udare, cat si intervalul de timp pentru fiecare coloana de apa in parte. Senzorul de ploaie este extrem de important, deoarece instalatia nu va pornmi in aceasta perioada, economisind astfel energie si evitand o cantitate prea mare de apa distribuita pe gazon.

Atentie sporita vom acorda la nivelul aspersoarelor pe teren. Nu este indicat sa se monteze peste nivelul terenului, deoarece vor incurca pe viitor efectuarea diferitelor lucrari pe gazon. Ele se monteaza la nivel cu solul.

Conductele de apa se monteaza inaintea pregatirii terenului, stabilind pe o schita traseul lor pe teren, vanele de vizitare cat si numarul de aspersoare cu duzele aferente. Calcularea numarului de aspersoare si suprafetele udate se va face de catre o persoana specializata. Reglarea necorespunzatoare a aspersoarelor va duce la uscarea gazonului pe suprafetele in care nu ajunge apa.

Dupa montare, instalatia se probeaza 1-2 zile, inainte de a acoperi conductele, pentru a verifica montarea si distribuirea uniforma la presiune constanta a apei pe toata suprafata de teren. Daca exista neconcordante, acestea se remediaza, urmand apoi sa acoperim conductele cu pamant.

Pentru o suprafata de teren gazonata de aproximativ 500 mp, pe timpul verii vom iriga seara si dimineata, intre 10-30 de minute.

Durata se va stabili in functie de:
 

  • marimea terenului;
  • tipul de sol;
  • expunere - vegetatia din zona, orientarea casei si a altor cladiri etc
  • presiune/debit apa;
  • duze aspersoare etc
     

Sursa foto : arhiva personala Inginer Bogdan Rosulescu


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare