Amenajarea gradinii

# gradini #interviu #parcuri #arhitect peisagist #tendinte gradini

INTERVIU Expertul Acasa.ro, arhitect peisagist Alexandru Gheorghe: "Peisagistul nu este gradinar"

Stiai ca profesia de arhitect peisagist nu este recunoscuta in Codul Muncii, desi exista persoane specializate in acest domeniu? Sau care este sarcina exacta a acestui specialist? Arhitectul peisagist Alexandru Gheorghe ofera, intr-un interviu in exclusivitate, lamuriri despre aceasta profesie, face cunoscute ultimele tendinte despre gradinile particulare si, in plus, atrage atentia ca parcurile din Bucuresti sunt ignorate de autoritati, devenind adesea spatii comerciale. 
 

1 Cum a aparut pasiunea pentru aceasta arta si ce inseamna sa fii arhitect peisagist?

Arhitectul peisagist, prin definitie, este acea persoana care se ocupa cu arta si stiinta arhitecturii a peisajului. Pe scurt, putem spune ca arhitectura peisajului abordeaza calitatea si designul spatiului in care oamenii isi duc viata, avand ca scop final cresterea calitatii vietii, fie ca vorbim despre spatii publice sau private.

Sa fii arhitect peisagist in Romania se rezuma in cele mai multe cazuri la o mica parte a acestei meserii, si anume designul de gradini publice si private.

Pentru mine, designul si proiectarea gradinilor private a devenit cel mai important aspect al practicarii profesiei. In primul rand, pentru ca exista un interes tot mai mare pentru acest domeniu. Multi au inteles ca o gradina are importanta egala cu cea a interiorului casei, desi poate de multe ori ne petrecem mai mult timp in gradina, la terasa sau la piscina decat in living.

Interesul pentru designul gradinilor a pornit o data cu studierea acestui domeniu, iar in fiecare an si cu fiecare gradina apar noi motive de a fi pasionat si implicat in acest proces de creatie, in primul rand datorita oamenilor, datorita beneficiarilor.

Pasiunea pentru peisaj s-a nascut din atractia pentru arta vizuala, ba chiar initial imi doream sa fiu pictor, facand pregatiri serioase in acest sens, visam la nume precum Renoir, Monet si Cezzane, impresionisti celebri, ale caror picturi si astazi imi evoca o dorinta puternica de a surprinde si crea peisaje unice si pline de sens.

Ma bucur sa pot spune ca sunt si eu parte din renasterea acestui domeniu in Romania si ca in viitor va capata o mare importanta in viata noastra de zi cu zi.

2 Care sunt provocarile pe care le intampinati mai des in calitate de peisagist?

O provocare pe care o intampin mereu cu placere este clientul. Pentru a intelege ce ii place si ce concept de gradina este potrivit beneficiarului este necesara o punte de comunicare, ce uneori se leaga mai usor, alteori mai greu, si nu de putine ori se transforma intr-o prietenie.

O provocare cu care sunt convins ca se confrunta si colegii mei este aceea a climei si anotimpurilor. Iarna si vara, desi sunt anotimpuri foarte bune pentru planificare, design si proiectare a gradinilor, putini clienti sunt cei care iau lucrurile din timp, iar primavara si toamna devin foarte aglomerate. Deci ramane tot mai putin timp pentru design si planificare,  cat si pentru amenajare. O fluctuatie pe care in timp am invatat sa o compensez cu succes, dar este loc de mai bine.

Proprietarii gradinilor vor sa se bucure din prima zi a gradinii si inteleg perfect. Eu ma bucur de gradina de la prima schita, de ce nu ar putea si ei sa se bucure la fel? Prin urmare, atat prin design si planificare, cat si prin utilizarea plantelor de talie mare sau bine dezvoltate, gradina va arata foarte bine chiar si inainte sa rasara gazonul. Iar frumusetea este ca in fiecare an gradina capata tot mai mult curaj si glas, oferind proprietarilor noi motive de bucurie.

3 Din punctul dumneavoastra de vedere, cum este privita in Romania aceasta meserie?

Profesia de arhitect peisagist in Romania este inca privita cu reticenta si necunostinta de cauza. Cel mai mare semnal de alarma in acest sens este faptul ca profesia de arhitect peisagist nu este recunoscuta in codul muncii, desi exista persoane specializate in acest domeniu.

In acest caz, municipalitatile ignora existenta peisagistilor, desi sunt esentiali intr-o echipa multidisciplinara, avand in grija aspectul si functionalitatea unui oras si a dezvoltarii teritoriale. Cum spuneam anterior, arhitectura peisajului este un domeniu complex ce atinge foarte multe alte domenii, acesta fiind inca un motiv al importantei profesiei in viitor.

Exista asociatia peisagistilor ASOP, ce abordeaza toate aceste probleme si multe altele.

Imi doresc sa nu mai existe confuzii privind rolul unui arhitect peisagist, fie ca e vorba despre gradini private sau spatii publice si sa nu mai existe tendinta de a intelege prin peisagist o persoana ce planteaza frumos flori si "aranjeaza gradina". Peisagistul nu este gradinar, dar avem mare nevoie si de gradinari.

In final este o piata noua, foarte tanara, si trebuie sa avem rabdare, deoarece sunt anumite etape prin care trebuie sa trecem pentru a ajunge in punctul unui echilibru.

Exista totusi atentie pentru acest domeniu, ca dovada si acest interviu.

4 Care a fost cea mai interesanta gradina particulara pe care ati proiectat-o?

Cea mai interesanta gradina proiectata este un spatiu de 2.500 mp, in apropiere de Clinceni, a unui cuplu minunat, el fiind arhitect, iar ea - artist plastic. Amandoi apreciaza foarte mult arhitectura lui Gaudi si Hudertwasser, cat si pe arhitectul peisagist Charles Jencks.

Tema a fost sa creez un concept de gradina special pentru ei, dar si sa utilizez elemente din stilurile celor trei artisti. Asa a rezultat o gradina complexa, cu denivelari de teren, fantani din sticla si mozaic, arhitectura organica a structurilor din gradina, chiar si gardul a devenit o sculptura organica acoperita cu teracota. Foarte multe detalii si obiecte unicat, realizate special pentru conceptul gradinii, cat si multe plante si flori perene selectate pentru foliaj, inflorire si parfum. Gradina este inca in amenajare, si sper sa pot relua aceasta tema si cu alte proiecte din viitor.

O gradina recent proiectata si amenajata este pe malul lacului Pantelimon. Un spatiu de 3.000 mp, cu o impresionanta deschidere de 120 grade catre lac si o casa amplasata foarte bine in teren, realizata in stil mediteranean.

Gradina continua stilul mediteranean in favoarea prezentei apei, in design am introdus elemente definitorii pentru stil, precum structuri de lemn alb, vase din ceramica, alei din pietris si piatra calcaroasa, iar plantele au capatat un rol foarte important utilizand grupuri mari, compacte, din aceeasi specie si varietate.

Prin design am dat si o nota romantica gradinii, o data prin amplasarea plantelor si a speciilor floricole alese, cat si prin surprizele oferite de gradina, precum spatii ascunse unde se deschid perspective foarte frumoase catre lac.

5 De ce anume tineti cont in momentul in care realizati designul unei gradini pariculare?

Inainte de orice, tin cont de solicitarile beneficiarului, de cum isi imagineaza gradina sa de vis sau incerc sa il ajut sa descopere elemente ce pot forma o gradina deosebita.

Procesul designului porneste de la un concept al gradinii ce conduce in mare parte deciziile privind texturile, materialele, functiunile si volumele vegetale si construite.

Forma spatiului, arhitectura casei si designul interiorului sunt elemente-cheie in design, cat si timpul pe care il va petrece clientul in gradina, nivelul de interactiune cu spatiul exterior si cat de mult poate fi ingrijita gradina pe viitor.

Sunt persoane care doresc o gradina simpla, moderna, minimalista, in care prefera ca interactiunea sa se rezume la terasa si piscina, restul fiind un cadru decorativ ce creeaza atmosfera propusa prin concept.

Multi prefera o gradina luxurianta, ce ofera surprize ascunse, iar interactiunea este ceva mai mare, avand alei de promenada, mai multe zone de odihna.

Oricare ar fi abordarea, scopul final este sa ajung la o gradina draga lor, pentru deconectare si relaxare cu familia sau prietenii, o gradina pentru meditatie si liniste.

In realizarea gradinilor, vine si partea tehnica, in care tipul de sol, topografia terenului, sursele de apa, clima si multe alte aspecte ce tin de mediul inconjurator al gradinii, modeleaza rezultatul final si in special alegerea arborilor si arbustilor decorativi, asocierea lor si planificarea dezvoltarii pe viitor.

6 Cum vi se par, din punct de vedere estetic, parcurile din Bucuresti? Care este cel mai interesant parc sau gradina de la noi si de ce? Dar de afara?

Bucurestiul are aproximativ 40 de parcuri, iar in mare parte sunt frumoase si isi indeplinesc rolul initial de spatiu public verde.

Mai recent, chiar isi depasesc rolul si, din pacate, unele devin spatii comerciale, mici balciuri ad-hoc si spatii pentru diferite activitati ce nu mai permit functiunea de baza a unui parc.

In general, parcurile Bucurestilor sunt ignorate de autoritati sau sufera interventii nefericite fara avizul unui profesionist in domeniu. Fara a consulta macar o conduita minima de estetica, ne trezim cu pitici si dinozauri din plante cataratoare, bazine albastrite excesiv si tot felul de plante nepotrivite si nejustificat de scumpe, ce in foarte scurt timp necesita inlocuire, de multe ori ramanand doar bete uscate.

Timid se vad si interventii curajoase, precum noua amenajare a Parcului Operei sau unele interventii din Parcul IOR.

In final, cele mai interesante parcuri din Bucuresti raman tot cele consacrate, precum Parcul Carol, care pentru mine este cel mai frumos, in ciuda faptului ca nu este ingrijit corespunzator, iar interventiile de la fantana Zodiac sunt teribile.

De asemenea, apreciez Parcul Circului pentru lacul natural, nuferii si chiparosii batrani.

Gradina Botanica este iarasi un spatiu de promenada si relaxare foarte frumos si un mic rai pentru peisagisti si cei pasionati de plante. Desi ingrijita precar, merita vizitata si poate prin atentia noastra va primi si atentie de la autoritati.

In concluzie, ce este vechi ar fi bine daca s-ar putea macar pastra si restaura, iar cand vorbim despre noile parcuri sau gradini publice facute in avantul investitiilor colosale, inca nu putem vorbi despre spatii de calitate sau design. Suntem intr-o etapa in care inca aflam cum stau lucrurile cu arhitectura peisagera si ne bucuram ca a disparut maidanul.

Un preferat din afara tarii nu cred ca as putea numi, sunt prea multe parcuri extraordinare atat istorice, cat si noi.

Vreau totusi sa mentionez "New York City High Line Park", deoarece este un proiect de proportii, deja faimos in intreaga lume atat pentru design, cat si pentru calitatea emblematica pe care a capatat-o in ultimii ani. In proiect au fost implicati foarte multi specialisti din domenii conexe arhitecturii peisagere si ofera o iesire extraordinara din haosul unui oras aglomerat, astfel ca vizitatorii au ocazia sa simta o gradina si esplanada suspendata cu perspective neintrerupte catre raul Hudson si sa contemple asupra volumetriei minunate a orasului. Este un faimos proiect de conversie a infrastructurii de metrou suspendat intr-o inedita gradina publica moderna si un exemplu de conversie a vechilor structuri si reintegrarea lor in viata sociala urbana a orasului, un bun exemplu pentru noi toti.

7 Exista tendinte in ceea ce priveste designul gradinilor particulare? Care ar fi acestea si cat de repede se schimba trendurile?

Exista tendinte si exista trenduri pornite de cele mai multe ori la targuri sau show-uri internationale precum "Chelsea Flower Show", organizat anual de Societatea Regala de Horticultura din Marea Britanie.

Un aspect tot mai discutat privind gradinile particulare, dar mai nou si cele publice este gradina ce ofera atat relaxare si frumusete, cat si legume si fructe proaspete si ecologice.

Gradina de legume nu trebuie sa fie o suprafata cu brazde drepte si araci din lemn recuperat, poate fi o frumoasa gradina frantuzeasca, cu borduri de buxus ce incadreaza varza si palieri decorativi din lemn pe care sa se catere castravetii sau dovleceii.

Tendintele in designul gradinilor sunt date de multe ori si de cele din arhitectura. Materialele folosite tot mai des in arhitectura apar inevitabil si in designul gradinilor, spre exemplu corten-ul, un otel foarte rezistent la coroziune si umiditate, cu aspect ruginiu, este foarte folosit in gradinile contemporane - minimaliste, sau elementele acvatice realizate din sticla colorata, aleile din pietris concasat sau cele din piatra naturala debitata exact pe forma aleilor.

Un aspect interesat pentru mine este tendinta de a utiliza mobilier de la interior la exterior, ducand mai departe conceptul de "out door living room", semineu in gradina sau un mic foc de tabara.

Nu stiu foarte bine cat de des se schimba trendurile, desi urmaresc noile materiale si tehnici. In acelasi timp incerc sa nu merg foarte mult cu valul din afara tarii, incerc sa formez o imagine cat mai bine conturata a gradinilor de aici, a modului in care abordez eu proiectele si in acelasi timp a necesitatilor din piata noastra inca tanara.

Date de contact: 

Arhitect Peisagist Alexandru Gheorghe

Tel. 0723026284

www.arhitectpeisagist.blogspot.com

www.amenjarigradini.blogspot.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului