Amenajarea gradinii

#gradina #copaci #ingrijire copaci

Ingrijirea copacilor

Adesea, copacii primesc mai putine ingrijiri intr-o gradina decat florile sau legumele. Iata in continuare cateva masuri pe care le poti lua pentru a ingriji copacii an de an.

Foloseste mulci pentru protejarea copacilor

Mulciul este important pentru sanatatea copacilor tai. Patura de mulci izoleaza solul, protejandu-l impotriva temperaturilor foarte mici sau a caniculei. Umezeala ramane in sol, iar radacinile copacului vor avea apa mai mult timp. Apoi, daca folosesti mulci, nu mai pot creste buruieni in jurul tulpinii copacului, care consuma din nutrientii de care are nevoie radacina acestuia.

Indeparteaza iarba de la baza copacului pe o arie de cel putin 90 cm. Adauga mulciul in jurul copacului, insa pastreaza o distanta intre acesta si tulpina. Poti folosi mulci natural, aschii de lemn, scoarta de copac etc.

Uda copacii din gradina

Copacii tineri isi dezvolta si fixeaza radacinile, astfel incat au nevoie de multa energie. Din acest motiv, copacii tineri trebuie udati mai des decat cei maturi. In special in perioadele caniculare, secetoase, este bine sa uzi solul din jurul tulpinii in mod constant. Uda copacii in asa fel incat sa asiguri umiditatea solului, fara a exagera. Nu trebuie sa ramana balti in jurul copacului.

Dupa primii doi ani de viata, radacinile sunt bine fixate in pamant. Irigarea se poate face mai putin strict, deoarece copacul are deja capacitatea de a se dezvolta armonios chiar daca nu primeste apa tot timpul. Pentru irigare, tine cont de tipul de copac. Chiparosul, de exemplu, este o specie care rezista bine in zonele secetoase. Artarul, mesteacanul sau salcia plangatoare sunt specii care se dezvolta mai bine in zonele cu umiditate mare.

Curatarea pomilor

Pomii pot fi curatati iarna, in perioada latenta sau vara. Iarna, copacii au nevoie de curatarea ramurilor uscate pentru a se revigora. Este bine sa faci acest lucru dupa ce a trecut cea mai rece perioada a iernii.

Vara, copacii sunt curatati de partile uscate pentru a li se da forma corecta si pentru a indeparta ramurile nedorite. In acest fel, copacul va avea o resursa de hrana mai mare si se va dezvolta armonios. In cazul pomilor care fac fructe si flori multe, planta tinde sa se micsoreze. Prin curatare, planta se regenereaza si este mai productiva.

Nu este recomandat sa cureti copacii toamna deoarece locul in care tai scoarta este vulnerabil in fata sporilor, ciupercilor si altor boli.

Inspecteaza copacii regulat

Copacii trebuie verificati in mod regulat pentru a observa din timp eventualele schimbari in privinta starii de sanatate. Copacul poate fi afectat de insecte, o boala sau o problema a mediului inconjurator.

In cazul copacilor maturi, acestia se inspecteaza minim o data pe an. Urmareste lucruri precum: aparitia noilor frunze, dimensiunea frunzelor, cresterea crengilor, semne de devitalizare a coroanei, semne de degradare a trunchiului copacului, crestere deformata, prezenta ciupercilor, insecte, frunze patate etc. Este important sa cunosti si principalii daunatori ai acestora, in functie de tipul de copac.

Foto: arborday.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare