Amenajarea gradinii

#socializare #amenajare gradina #plante gradina #ph sol

Idei simple pentru infrumusetarea gradinii

gradina ta ar avea nevoie de cateva idei revolutionare ca sa capete stil si farmec, dar nu stii niciodata ce i-ar lipsi, cu toate ca te inspira mereu fotografiile cu gradini exemplare. Sunt cateva principii simple, care, daca sunt respectate, ar putea transforma orice gradina intr-una de basm.



Gradinile peisagistice pe care le admiram deseori in revistele de decoratiuni, au un aer calm, echilibrat si fiecare planta pare sa fie la locul ei si in deplina concordanta cu restul. Unele au casute de gradina, altele au foisoare de lemn, altele au ghivece imense de ceramica, insa toate respecta cateva principii simple.


1 Uniformitatea gradinii


Elementele peisagistice pe care le introduci in gradina cum ar fi plantele, copacii, bucatile de piatra neslefuita sau scultpurile, accesoriile de gradina sau chiar fantana trebuie sa se completeze unele pe altele. Chiar si daca un singur element este in afara contextului, gradina va parea ciudata.

Daca vrei un rezultat bun, este intotdeuna recomandat sa gasesti o tema si sa amenajezi intreaga gradina folosind aceeasi inspiratie. De exemplu, daca ai amplasat cateva bancute vechi, din lemn sculptat, este exclus sa adaugi langa ele un sistem de iluminat de ultima generatie. Niste felinare subtile ar fi mult mai potrivite.


2 Afla tipul si ph-ul solului


Incearca sa cunosti tipul solului si nivelul ph-ul acestuia ca sa stii exact ce plante se potrivesc in acest pamant. Gasirea plantelor potrivite pentru solul deja existent te va scuti de mult timp si efort, dar si bani.

Informeaza-te si aplica regulile necesare ingrijirii plantelor. Unele plante au nevoie de mai mult spatiu pentru radacini in comparatie cu altele, dar exista si plante care pot creste oriunde.

Daca gradina ta are un spatiu limitat, nu inghesui multe plante in ea, pentru ca va arata inghesuita. Majoritatea copacilor trebuie plantati la cativa metri distanta, asa incat asigura-te ca ai suficient spatiu inainte sa-i achizitionezi.


3 Bazeaza-te pe plantele locale


Afla care sunt cele mai raspindite plante din zona ta deoarece acestea vor creste usor si nu vor avea nevoie de ingrijiri speciale. In acest mod, nu mai trebuie sa iti iei masuri suplimentare ca sa nu moara smochinul sau palmierul de frig.


4 Aschiile de lemn


Aschiile de lemn reprezinta un mod excelent si ieftin de a face o gradina sa para atragatoare. Acopera cateva zone cu aschii de lmen, dar fa-o organizat, in regiuni bine delimitate. De exemplu, in jurul unor copaci, de-a lungul unui gard sau in interiorul unui perimetru delimitat. In afara de efectul decorativ, vor combate buruienile, impiedicandu-le sa creasca, vor proteja pamantul de ingheta si constituie si un ingrasamant natural .


5
Organizeaza gradina in jurul zonei de socializare


Gradinile par cu mult mai frumoase privite de aproape, nu din casa. De ce nu ai scoate o masuta si niste scaune intr-un loc special amenajat in mijlocul gradinii? Nu e nevoie decat sa delimitezi zona cu putin pietris si sa organizezi restul gradinii, plecand de la acest punct de interes.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare