Amenajarea gradinii

#terasa #piatra #amenajare gradina #caramida

Idei ingenioase de amenajare a gradinilor mici

Amenajarea gradinilor si a curtilor de mici dimensiuni au fost mereu lasata la urma, din cauza dificultatii aparente de a organiza un astfel de spatiu. Din fericire, exista intotdeauna alternative, chiar si pentru gradinile de cativa metri patrati, ca sa te poti bucura de spatiul verde, oricat de mic ar fi.



Foloseste piatra ca pavaj

Daca ai o curte mica in zona din fata casei, construieste-ti o alee pavata cu dale de piatra naturala . Aspectul lor va oferi o senzatie placuta vizitatorilor si un aspect interesant curtii. In plus, o astfel de alee nu ocupa mult spatiu. Aranjamentul pietrelor il poti face in functie de ordinea pasilor, alternand dalele in pozitii de stanga-dreapta.
Intre ele, poti sadi plante taratoare, care se intind pe orizontala pentru un aspect salbatic.


Alee din caramida

Te-ai plictisit de aleile clasice, de beton si vrei ceva nou? Paveaza-ti aleea cu bucati de caramida. Alege o caramida subtire, cu design delicat si piese simetrice. Marcheaza aleea de la un capat la celalalt sau numai din loc in loc. De asemenea, poti alege intre o forma cu linii drepte si simetrice sau o alee curbata si usor asimetrica. O va capata astfel un aspect ordonat si placut. In jurul caramizilor, poti planta gazon, plante cu flori sau chiar vita de vie pitica.


Adu aproape elementul apa

Chiar si o gradina sau curte de mici dimensiuni poate profita de impactul magic al apei. O fantana mica sau un iaz cu cateva pietre si vegetatie pot crea un efect senzational. Mai poti lua in considerare o , de inspiratie japoneza, cu un mic pod si alee pietruita, totul in miniatura, evident. Cauta inspiratie si materiale la marile depozite de constructii si informeaza-te despre cum poti folosi la maxim spatiul disponibil.


Un gazon sanatos

Oricat de mica ar fi gradina ta, gazonul isi va gasi loc in ea. De aceea, indiferent de plante sau copaci vei sadi, este important sa incepi cu gazonul. Inainte sa-l plantezi, curata suprafata gradinii de gunoaie, pietre si buruieni si aplica un erbicid. Daca este bine sadit si ingrijit corespunzator, gazonului n-ar trebui sa-i ia mai mult de cateva saptamani ca sa creasca frumos si sanatos.


Simetrie versus un singur punct de atractie

Cand te confrunti cu problema unui , ai de ales intre doua variante de amenajare a gradinii. Una ar fi sa distribui simetric plante, gard viu sau arbusti de jur imprejurul gradinii, astfel incat sa ocupi mare parte din spatiul disponibil.
O alta idee ar fi sa organizezi un spatiu unde sa concentrezi un grup de plante si sa lasi liber restul gradinii.
Ambele variante vor creea iluzia de spatiu, dar alegerea lor depinde foarte mult si de pozitionarea casei si forma gradinii.


Creaza mici terase

Daca nu ai foarte mult spatiu disponibil pe orizontala, ai putea creea variante pe verticala. Creaza cateva terase din pamant, care sa urce, pe care sa le consolidezi cu pavele sau dale de piatra. De asemenea, exista variante din lemn, sub forma de rulouri, cu care poti consolida terasele si arata mult mai bine. Sadeste plante de diverse lungimi pe aceste terase si pozitioneaza-le in functie de dimensiune si vizibilitate.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului