Hernia radacinilor este o boala cauzata de o ciuperca ce afecteaza plantele din familie Brassicaceae (Cruciferae), printre care se numara varza, conopida si ridichile.
Boala afecteaza mai ales plantele crescute in soluri acide, in zone ploioase. Microorganismul responsabil pentru hernia radacinilor se numeste Plasmodiophora brassicae si boala pe care o provoaca duce la umflarea de deformarea radacinilor. Cresterea plantei este afectata puternic de boala.
Hernia radacinilor poate afecta o multitudine de plante din aceasta familie: varza, conopida, ridichi, hrean, napi, rutabaga, rapita dar si plante decorative ca micsandra, micsunelele si aubretia. Boala apare mai ales cand solul este umed si cald. Plantele sunt infectate in special vara si toamna.
Ce este Plasmodiophora brassicae?
Desi este descrisa ca o ciuperca, Plasmodiophora brassicae este un microorganism inrudit mai mult cu mucegaiurile. Se reproduce prin spori care pot ramane in sol pana la 20 de ani, motiv pentru care infectia pamantului este deosebit de grava.
Sporii raman inactivi pana cand vin in contact cu radacinile unei plante crucifere, moment in care le infecteaza si produc o noua generatie de spori, in radacinile deformate ale plantei. Tesuturile afectate putrezesc, iar cresterea plantei este afectata puternic.
Simptome
Simptomele herniei radacinilor sunt relativ usor de observat deoarece afecteaza intreaga planta.
Cresterea plantei este incetinita, iar frunzisul poate capata o culoare rosiatica sau galbena. Planta se usuca rapid la temperaturi ridicate , dar isi revine in conditii de umiditate excesiva.
Radacinile fine ale plantei dispar, iar partea centrala a radacinilor se umfla puternic si se deformeaza. Recolta este afectata, iar in unele cazuri grave planta inainte de a ajunge la maturitate.
Prevenire si combatere
Plasmodiophora brassicae se poate raspandi cu usurinta, chiar si prin intermediul picaturilor de ploaie sau al insectelor. Uneltele infestate curatate necorespunzator sau plantele transplantate din alte gradini cresc riscul infectiei.
Gunoiul de grajd folosit ca ingrasamant poate fi o alta sursa de infectie, deoarece sporii supravietuiesc si in sistemul digestiv al vitelor. Permeabilitatea solului este un alt factor important. Razoarele inaltate permit o scurgere mai buna a excesului de apa.
In solurile usor acide, microorganismul rezista pana la 8 ani, iar in cele foarte acide pana la 15-20 de ani. Daca stii ca solul din gradina ta este contaminat, este recomandat sa cresti plantele in ghivece pentru a da o sansa cat mai buna dezvoltarii radacinilor inainte de transplantarea in sol. Este recomandat ca diametrul ghivecelor sa fie de cel putin 9 cm.
Cresterea pH-ului solului, prin adaugarea de var stins, reduce dar nu elimina complet riscul de infectie. Pamantul din rasadnite poate fi dezinfectat termic sau chimic.
Este recomandata distrugerea plantelor bolnave si a resturilor vegetale ramase in sol dupa recoltare pentru a scadea sansele raspandirii ciupercii care cauzeaza hernia radacinilor.
Sursa foto: Ryansgarden.com
INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA
Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.#ridichi #varza #radacini #conopida #ciuperci #hernia radacinilor
Hernia radacinilor, ciuperca ce distruge varza, conopida si ridichile
Hernia radacinilor, ciuperca ce distruge varza, conopida si ridichile Hernia radacinilor este o boala cauzata de o ciuperca ce afecteaza plantele din familie Brassicaceae (Cruciferae), printre care se numara varza, conopida si ridichile.- 2011-12-06 2011-12-06
Articole din amenajarea-gradinii
Pentru specialisti
Sfatul expertului
Cauta-ti perechea
Sfatul expertului